Home

Achtergrond 263 x bekeken 2 reacties

De euro’s en de waarden

Inkomenstoeslagen koppelen aan milieu, natuur en landschap. Minister Verburg mobiliseert het volk om die kant op te sturen.

De euro’s die boeren in de toekomst nog uit Brussel ontvangen, verliezen hun vanzelfsprekendheid. Volgend jaar barst de discussie er over los. Waar die precies op uitdraait staat nog lang niet vast, maar reken er maar op dat de boer alleen nog inkomenspremies ontvangt als hij herkenbare en maatschappelijk gewaardeerde prestaties levert op het gebied van natuur, milieu, landschap en dierenwelzijn. Die koers staat al uitgezet in het beleidsprogramma van dit kabinet. Ik voeg er wel meteen aan toe dat de Nederlandse regering de andere EU-landen er van moet overtuigen.

Minister zoekt bevestiging eigen beleid

Minister Verburg is binnenslands al met een overtuigingsactie begonnen. Zij raadpleegt ondernemers en ook het volk, zoals ik al eerder schreef. Halverwege die raadpleging heeft ze tussenuitkomsten naar buiten gebracht van keukentafelgesprekken bij boeren en gesprekken met onder andere wetenschappers. Verburg concludeert uit de gesprekken dat de koppeling van de toeslagen aan maatschappelijke waarden overal wel goed valt. Ik vat het kortheidshalve in eigen woorden samen. Dat mensen er ook anders over denken – zou toch kunnen, nietwaar? – hoor en lees ik niet van haar. Het maakt op mij een beetje de indruk dat de minister van LNV vooral op zoek is naar bevestiging van haar eigen beleid. Afwijkende meningen schijnen er niet te zijn. Ik moet afgaan op wat het ministerie zelf over die gesprekken naar buiten brengt: gespreksverslagen zijn er niet, of zijn niet naar buiten gebracht.

Nederlanders dragen boeren op handen

Ook het Nederlandse volk is wel voor deze koppeling van toeslagen aan maatschappelijk gewaardeerde prestaties. Het blijkt uit een enquête. Anders dan bij die gesprekken krijgen we hier meer inzicht in wat de mensen precies is gevraagd, dankzij het volledige enquêterapport. Het bevestigt dat het Nederlandse volk zijn boeren haast op handen draagt. Een mooie bijvangst van deze opiniepeiling, waaruit Verburg de bevestiging kan halen dat het volk inderdaad leuke dingen van de boeren verwacht in ruil voor premies. De vraagstelling lokt die uitkomst ook wel uit, vind ik. Waarom is bijvoorbeeld niet de vraag voorgelegd of boeren recht hebben op inkomenstoeslagen omdat hun inkomen erg laag is, en ook zonder dat ze er bijzondere dingen voor doen? Misschien hadden de Nederlanders daar ook wel massaal ja tegen gezegd.

U hebt zelf de kans om het beeld te beïnvloeden. LNV begint met een internetdiscussie over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. U kunt zich nu al wel aanmelden, maar de internetdiscussie begint pas op 24 juni.
Tot slot nog dit: op 10 september komt landbouwcommissaris Mariann Fischer-Boel naar Nederland. Zij krijgt dan de Nederlandse visie op het landbouwbeleid gepresenteerd.

« vorige |

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Wat haalt minister Verburg in vredesnaam uit om het volk te raadplegen over de inkomenstoeslagen voor de boeren , als onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Tot die conclusie kom ik ,nadat ik het Publieksonderzoek toekomst GLB eens heb nagelezen. ( te vinden op de website van LNV in PDF formaat). Daar staat bij punt 1.1 ondermeer het volgende.
  49% van de ondervraagden heeft ooit wel eens van het GLB gehoord. 51% dus nooit. Verder staat er dat (slechts) 20% redelijk op de hoogte is van het GLB. Maar liefst 80% zegt niet zo goed - of helemaal niet goed geînformeerd te zijn omtrent het GLB. Hoe kun je dan in godsnaam een maatschappelijke discussie opstarten, terwijl veruit de meerderheid van de Nederlandse bevolking weinig of niets van het GLB afweet! Dat wordt dan een discussie gebaseerd op emoties en niet op feiten.
  Uit dit voornemen van Verburg kan ik maar één ding concluderen. Gokken met boeren.

 • no-profile-image

  annie van unen

  De premie`s zijn bedoeld als vergoeding en compensatie voor het dalende inkomen.
  1985 85 cent voor een liter melk.
  Anno 2007 rond de 30 eurocent?
  Heb albert-Jan Maat LTO persoonlijk horen zeggen Deze premie`s zijn een recht, blijf daar dan ook vanaf.
  Bovendien, niet iedereen is in de gelegenheid om aan natuurbeheer te doen, denk aan echte landbouwontwikkelingsgebieden.
  En wie bepaalt wat mooi is? Persoonlijk zie ik liever gebieden waar levendigheid en bedrijvigheid heerst dan grote vlakte`s "verommelde weilanden". B.v Peize en omgeving, ronduit een deprimerende omgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.