Home

Achtergrond 227 x bekeken

Afleiding voor varkens per 1 juli

Varkenshouders moeten vanaf 1 juli zorgen voor voldoende afleidingsmateriaal in de varkensstal. De varkenshouder is hierbij vrij om een keuze te maken uit de verschillende materialen en mogelijkheden. Hij kan denken aan hooi, stro en speelgoed. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit verplicht gesteld, omdat tot dan toe onvoldoende tegemoet werd gekomen aan de behoeften van varkens.

Varkens zijn intelligente en nieuwsgierige dieren die graag hun omgeving onderzoeken. Zij zijn mede daarom gevoelig voor afleiding. Zonder goede afleiding gaat het varken zich vervelen. Dit kan zich uiten in gedragingen als staartbijten.

De oorzaak van staartbijten is echter meervoudig. Onderzoek heeft al wel uitgewezen dat afleidingsmateriaal in het varkenshok een grote bijdrage kan leveren aan het voorkomen van vervelen en mogelijk dus ook staartbijten. Op dit moment is er aanvullend onderzoek naar alle factoren die staartbijten beïnvloeden. Op termijn is het de bedoeling dat het couperen van staarten achterwege blijft.

Alle Nederlandse varkenshouders hebben inmiddels een brochure toegezonden gekregen over de maatregel en de mogelijke materialen en toepassingsvormen.

Lees ook Dierenwelzijn in criteria MVO
Meer informatie Persbericht van het Ministerie van LNV

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.