Home

Achtergrond 472 x bekeken 14 reacties

Triest bericht

Een lezer reageerde op de 'kinderarbeid' stukjes. Hij verloor er zijn zoon en kleinzoon door. Daarom wil ik mensen aanzetten tot nadenken over hun eigen gedrag.

Vorige week kreeg ik een ontzettend verdrietig bericht van een oudere lezer. Hij reageerde op mijn weblogs over kinderen die al op jonge leeftijd op de trekker rondrijden. Ik noemde dat kinderarbeid. Onverantwoord en bloedlink. Deze man gaf me gelijk. Hij deed zijn hartverscheurend relaas over de situatie op zijn bedrijf. Of beter: dat van zijn twee zoons. Of nog beter: dat van zijn ene zoon. De andere had namelijk zelfmoord gepleegd nadat zijn kind verongelukt was. Het kind, destijds 9 jaar, had in zijn uppie op de trekker gezeten…

Tuurlijk, het ventje vond het geweldig. Met een brede grijns, glimmend van trots had hij alleen maar rechtuit gereden. Heel simpel, er kon niks misgaan. Achter de trekker hing een platte wagen waarop de overige gezinsleden hooibalen aan het stapelen waren. Ze letten niet erg op het kind. Er dreigde regen, dus was er haast. En daarom was de vader van het jochie een beetje kortaf. Het werk moest ‘even hup’. Maar ‘even hup’ reed net iets te dicht langs de slootkant en de hele handel kieperde er in. Het jochie zat eronder en was waarschijnlijk op slag dood. De vader voelde zich enorm schuldig. Hij kon er uiteindelijk niet meer mee leven en hing zich op. Een drama. Je gunt het niemand.

Een lezer vroeg pissig wat ik wel niet met mijn ‘onzinnige’ stukjes dacht te bereiken? Nou, onder meer dit dus. Mensen aanzetten tot nadenken. Bijvoorbeeld over hun eigen gedrag, zodat niemand ooit hoeft mee te maken wat de schrijver van dit trieste verhaal moest meemaken.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ad Boée

  veel mensen denken er niet bij na,wat de gevolgen eventueel er van zijn,en doen daar heel stoer over,onze Mark kan dit of dat ,en doen net of hem niets kan overkomen,totdat het een keer goed mis gaat.en opdat moment is het hartje maar heel klein meer, van dichtbij al verschillende keren ondervonden.Dus mensen denk er goed overna.want het lijkt allemaal zo leuk,en gebruik je verstand

 • no-profile-image

  moeder

  Kinderen vinden trekkerrijden natuurlijk geweldig. Ook onze kinderen waren nog heel jong, dat ze al even mochten rijden. Zaten op een puntje van het zadel en konden dan net bij de koppeling.Er altijd bij blijven en ze op de gevaren wijzen is niet overbodig. Maak ze er bewust van wat er allemaal mis kan gaan.

 • no-profile-image

  Freek

  Ga zo door Margreet en bedenk dat de meeste critici pas na hun dood geëerd worden....als de pappers en nathouwers al lang vergeten zijn.

 • no-profile-image

  gerard

  Dit is zeker een in en intrieste situatie die je niemand toewenst. Maar Margreet je gaat te ver als je alles over een kam scheert.

 • no-profile-image

  rene

  ja, hier worden we wel even stil van.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Natuurlijk is dit een diep tries verhaal, maar kinderen jong iets leren, daar krijgen we latern vakmensen van. als ik iemand voor stage van school krijg, dan mag hij geen slijptol vasthouden, geen heftruck rijden etc etc etc. het is toch allemaal zo gevaarlijk. maar er wordt dus zo niets geleerd, verder komen in het leven kost risico en is niet altijd veilig. dat heb je maar te accepteren.

 • no-profile-image

  Bart

  Goed stuk, terechte opmerking om te noemen dat kinderen onder de 16 niet op de trekker horen ivm de gevaren die zich (kunnen) voordoen.

 • no-profile-image

  rolf

  Ik heb stage gelopen (al een hele tijd geleden). Vlak voor dat ik op het bedrijf kwam was opa overleden, van de hooiwagen gevallen, hij wilde niet dat de jeugd op de wagen aan het werk ging!!!!! Een ongeluk zit in een klein hoekje margreet, gebruik niet een toevallige gebeurtenis om je gelijk te halen.

 • no-profile-image

  Elly Michiels-Fleuren

  Beste Magreet, natuurlijk gebeuren er helaas ongelukken maar je laat het voorkomen alsof boeren/agrariërs wat dat betreft de grote "boemannen" zijn en dat alleen op de boerderij van die vreselijke ongelukken gebeuren en dat is toch niet terecht. Natuurlijk is het verschrikkelijk om op zo'n manier iemand te moeten verliezen maar het lijkt me beter om eens over dit onderwerp te zwijgen, mensen moeten zich vaak genoeg toch al verdedigen en je drijft het met zulke artikelen steeds verder op. waarom schop je niet eens tegen de vele burgers in het buitengebied die zich niet willen aanpassen aan de leefomgeving waar ze zelf voor gekozen hebben of tegen al die fietsers die graag op de binnenweggetjes komen terwijl wij er moeten werken en dat we dan een boze vinger krijgen omdat het soms stoft en tja, daar kunnen ze niet tegen. Ik heb het zeer te doen met de meneer die zijn trieste verhaal deed en natuurlijk, het leven is keihard maar blijf niet steeds op dezelfde zeuren, je schrijft immers voor de Boerderij, maak er dan ook eens een positief artikel van !!! we moeten ons al zo vaak verdedigen.

 • no-profile-image

  Eva

  Prima om het steeds weer onder de aandacht te brengen, een ongeluk zit in een klein hoekje! Het is juist heel positief om het er (steeds) weer over te hebben, bedrijfsblindheid en gewoontes sluipen er ongemerkt in met alle gevolgen van dien en regelmatig kritisch naar je bedrijf kijken (gewoon rondlopen met de armen op de rug en kijken) is erg goed en gezond voor je onderneming. Het gaat trouwens niet alleen op voor de trekker, een boerderij zit nu eenmaal vol gevaren (sloten, moederdieren, stieren, mestputten, overige machines, enz.)

 • no-profile-image

  rian

  Dit is een ongeluk,het woord zegt het al,het gebeurd altijd op een ongelukkige manier. Al zou je honderd keer op n dag zeggen "kijk uit" Naderhand kun je je dan weer honderd keer afvragen, had ik maar zus of had ik maar zo,een ongeluk is niet te voorkomen,nergens!

 • no-profile-image

  Ton

  Zwak en slap om Margreet zo aan te vallen. Ja de waarheid is soms hard. En ja jong geleerd oud gedaan klopt ook , maar gebruik de kinderen niet als er haast is geboden. Doe iets op een vlak stuk land liefst zonder sloten en blijf erbij. En wat een verhaal om dit weg te schuiven en over fietsers en stof te beginnen. Ja weet ook wel dat mensen die hier komen wonen zich slecht aanpassen.Maar kan er weinig mee. Kortom een vreselijk verhaal wat die familie is overkomen.

 • no-profile-image

  hans

  Margreet goed gedaan! De mensen die er niet achterstaan, kun je snel genoeg overtuigen met een opsomming van alle ellende die helaas heeft plaatsgevonden.

 • no-profile-image

  gertjan

  Het is niet zo simpel. kinderen vinden het leuk (leven op een boerderij) het is altijd oppassen. Maar dat is in een speeltuin ook. kinderen proberen nou eenmaal van alles uit, en daar moeten de ouderen dus allert op zijn. Het is juist dat de ouders boer of geen boer op hun kinderen moeten letten. en zij moeten hun kinderen wijzen op de gevaren, ook in het verkeer.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.