Home

Achtergrond 213 x bekeken

Taxatierapport pas in hoger beroep is toegestaan

Het is voor de inspecteur van de belastingdienst toegestaan om pas in de hoger beroep fase voor het eerst met een taxatierapport te komen. Dat is niet onzorgvuldig handelen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Een belanghebbende staakte medio 2000 haar onderneming. Op de balans van de onderneming staan geactiveerde verbouwingskosten. Ten tijde van de staking bedraagt de boekwaarde van de verbouwingskosten 42.521 euro.

De vrouw heeft bij de staking de waarde van de verbouwingskosten op nihil gesteld, zodat het boekverlies hetzelfde bedrag is als de verbouwingskosten. De inspecteur van de belastingdienst ging bij het vaststellen van de aanslag uit van een waarde van de verbouwingskosten van 25.000 euro. De belanghebbende was het er niet mee eens en ging in hoger beroep.

Volgens het Gerechtshof heeft de inspecteur met een taxatierapport aannemelijk gemaakt dat de waarde van de verbouwing bij staking minstens 25.000 euro bedroeg. De aanslag is om die reden niet te hoog vastgesteld. De inspecteur stond vrij om pas in de beroepsfase voor het eerst met een taxatierapport te komen. Ook al meende de belanghebbende dat dat niet zo was. De inspecteur heeft volgens het Hof niet onzorgvuldig gehandeld. De Hoge Raad volgt de uitspraak van het Hof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.