Home

Achtergrond 189 x bekeken

'Supermarkten draaien topjaar'

Supermarkten hebben vorig jaar een gezamenlijke omzet gerealiseerd van 27,38 miljard euro. Dat is een stijging van 4,6 procent ten opzichte van 2005.

Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag bekendgemaakt.

2006 was een topjaar, aldus het CBL.De koepelorganisatie van Nederlandse supermarkten verwacht dat de inkomsten dit jaar opnieuw stijgen tot boven de omzetgrens van 28 miljard euro.

Het CBL schrijft de omzetgroei toe aan de aantrekkende economie en het toegenomen consumentenvertrouwen. Volgens de koepelorganisatie ligt het prijsniveau nog steeds 2,5 procent onder dat van voor de prijzenoorlog. Die begon in het najaar van 2003 en leidde tot afvlakking van de omzetgroei tot eind 2005.

”Als het goed gaat met Nederland, dan let men minder op prijs. Men wil genieten”, aldus CBL-voorzitter Klaas van den Doel.
De koepel signaleert een trend in het koopgedrag van consumenten: ze willen lekker eten, maar ook gezond. Bovendien is het belangrijker geworden voor consumenten om te weten dat producten op een mens- en diervriendelijke manier zijn geproduceerd.

Het CBL heeft beloofd dat uiterlijk 1 januari 2009 al het verse varkensvlees komt van dieren die onder verdoving zijn gecastreerd. Ook wil de koepel werk maken van ’duurzame’ vis, bijvoorbeeld door vissoorten in bepaalde periodes niet meer te verkopen en te vangen. Het CBL wil hierover afspraken maken met de betrokken sectoren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.