Home

Achtergrond 188 x bekeken

Sterke daling EU- marktsteun zuivel

De markt- en prijssteun die de Nederlandse zuivelindustrie ontvangt in het kader van het Europees zuivelbeleid daalt sterk. Kreeg Nederland in 2003 nog 617 miljoen euro steun, in 2007 is dat nog slechts 138 miljoen euro. Oftewel een daling van 78 procent.

Van de 138 miljoen euro die naar schatting in 2007 uitgekeerd wordt gaat 21 miljoen euro naar Zuivelconcern Campina en 38 miljoen euro naar Friesland Foods. In 2003 ontving Campina nog 140 miljoen euro en Friesland Foods 139 miljoen euro.

De steunbedragen dalen zo sterk vanwege de hervorming van het Europees zuivelbeleid dat in 2004 is ingezet. Sindsdien bouwt De Europese Unie directe inkomensondersteuning voor melkveehouders op in de vorm directe betalingen verricht door officiële betalingsorganen binnen de EU- lidstaten.

De totale productiewaarde van de Nederlandse zuivel bedraagt 5,1 miljard euro, waarvan 3,7 miljard euro gerealiseerd door export. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Meer informatie EU- zuivelsteun, cijfers op een rij
Meer informatie EU- zuivelsteun, achtergronden en feiten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.