Home

Achtergrond 198 x bekeken

Rentevrees heeft ook in voeding gevolgen

De vrees voor toenemende inflatie en rentestijging zorgde wereldwijd voor een afwachtende houding onder kopers op de aandelenbeurzen.

Het negatieve sentiment op de beurzen werd bovendien versterkt door hogere loonkosten in de VS en de aanhoudende hoge olieprijs. Vandaar dat de beurskoersen deze week relatief sterk omlaag gingen.

De voedingsmiddelenbedrijven bleven bij deze ontwikkelingen niet buiten schot. Onder de twintig bedrijven in de AgD-beursindex was er maar één die deze week positief afsloot; het Amerikaanse Kraft Foods. Alle andere bedrijven zagen hun beurswaarde in een week tijd met meer dan 2 procent dalen.

Grootste daler in de afgelopen week was het Amerikaanse agriconcern Bunge. Opvallend groot zijn verder de koersdalingen in de zuivelbranche; het Franse Danone en de Ierse Kerry Group.

De kwartaalcijfers van het Amerikaanse varkensvleesconcern Smithfield Foods vielen iets lager uit dan verwacht. Het effect daarvan bleef beperkt, mede omdat de varkensvleesproducent vorige week al een winstwaarschuwing had afgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.