Home

Achtergrond 350 x bekeken

Plantema’s drogredenering

Dierenarts Rowdy Plantema is geen filosoof, maar een promotor van de intensieve veehouderij.

Wat lees ik nu weer? Veearts Plantema heeft een filosofische opvatting over de mens. Ik citeer uit Boerderij (29 mei): ‘Vegetariërs ontkennen dat ze mens zijn. De mens heeft een omnivoor gebit en maagdarmkanaal.’ Nou ja, zeg!

Veroordeling


Nou is Plantema niet in zijn eerste kronkel gestikt. Hij is tot twee keer toe veroordeeld omdat hij de dierenbeweging vergeleek met terroristen. Voor zo’n term moet nu eenmaal voldoende grond bestaan. Dat was de dierenarts uit Hardenberg, die aan de weg timmert met zijn stichting Welzijn, Waarheid en Wetenschap even vergeten. Hij zal gedacht hebben dat het doel de middelen heiligt. Zijn doel is de intensieve veehouderij promoten. Ja, en dan ga je even wild om je heen slaan.

Omnivoor = alleseter


Maar goed, wat beweert Plantema nu precies. Hij zegt dat vegetariërs ontkennen dat ze mens zijn. Hij neemt dus eigenlijk aan dat de mens per definitie ook vlees eet. Vervolgens komt hij met een uitleg (je bent directeur van stichting Welzijn, Waarheid en Wetenschap of je bent het niet): een mens moet ook vlees eten omdat hij een omnivoor gebit en maagdarmkanaal heeft. Omnivoor, ik heb het even in de Van Dale opgezocht, betekent ‘allesetend dier’. Een omnivoor kan dus zowel vlees als plantaardig voedsel eten. Maar daaruit kan je natuurlijk niet concluderen dat vlees eten moet. Hij bedient zich van de naturalistische drogreden. Als iets kan, mag je daaruit niet afleiden dat het zo hoort.

Mag ik een teiltje?


Het onzinnige van zo’n uitspraak wordt ook duidelijk door te kijken naar andere voorbeelden: Vrouwen zonder kinderen ontkennen dat ze mens zijn. Mensen hebben voortplantingsorganen. Of: Iemand die vrede wil, ontkent dat hij mens is. De mens heeft altijd oorlogen gevoerd.

Onder vrienden mag ik graag even op dit soort beweringen kauwen. Maar als iemand zegt waarheid en wetenschap te dienen en hij komt met zo’n bewering, dan zoek ik liever een teiltje.

Ik zou zeggen: ga niet met deze ‘promotor’ in zee!

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.