Home

Achtergrond 475 x bekeken 4 reacties

Pak de koe bij de horens

Onthoornen van kalveren stuit op weerstand, zo zegt Frits van der Schans, teamleider bij het Centrum voor Landbouw en Milieu.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ziek van de milieu lobby

  Die frits van der schans is een links kereltje dat nog nooit met een koe gewerkt heeft. De veiligheid van de boer speelt totaal geen rol, en dat terwijl het onthoornen van kalfjes een kleine ingreep is.

 • no-profile-image

  bert roeleveld

  Ik wil even reageren op het artikel pak de koe bij de horens, ik heb 45 melk koeien met horens ,die lopen ook van april tot november buiten .
  Regelmatig constateer ik diverse verwondingen bij mijn vee zowel schrammen op het lichaam en ook wel 2 a3 keer per jaar uiers met ernstige bloed uitstortingen wat tot gevolg heeft dat het betreffende kwartier vaak ook nog uieronsteking krijgt ! zelfs een keer een gat vlak naast een speen in het uier. Daarbij is er ook een sterke rangorde onder de koppel de lagere dieren komen altijd achteraan en zijn bang voor de dieren met een hogere rangorde .
  Nu wordt er in het artikel gesugereert dat aanpassing van stallen nodig is! maar boven genoemde gevallen die ik aangeef gebeuren meestal als ze in het weiland lopen [2,5ha / perceel] dus aanpassing van stallen is onzin.
  Vandaar ben ik begonnen met het verdooft onthoornen van het jongvee.
  Ik stel hiermee dat het netjes onthoornen van jongvee opweegt tegen het leed en angst wat een koe zijn hele leven lijdt door zijn gewapende soortgenoten,maar hier hoor je natuurlijk niemand over.
  Er zit te veel emotie achter de publieke aandacht die onthoornen nu krijgt

 • no-profile-image

  Henk

  Goedenmorgen,

  Toen ik dit -zoveelste- ongenuanceerd berichtje las betreffende het onthoornen van de kalfjes, kon ik niet nalaten te reageren op zo'n onzin.
  Veehouders zouden een 'hekel hebben' aan het onthoornen....
  Wordt het toch zo zoetjes aan tijd dat deze auteur een wakker wordt, zichzelf het slaapzand uit de ogen wrijft, en te rade gaat bij de veehouders zelf.
  Daar zal hij constateren dat kalfjes onder volledige narcose onthoornt worden, veelal door een veearts. Daar is niets vervelends aan, zeker niet voor het kalf, wat binnen een uurtje alweer rondloopt.

  En verders; de stukjesschrijver is zeker nog nooit door een rund omgebeukt?
  Ik wel en dank god op mn blote knietjes dat het dier geen horens had; anders zou ik dit nooit hebben kunnen schrijven....

  Komop zeg!! Denk toch eens één keer goed na voor je bepaalde dingen gaat roepen!! Zulke mensen zijn er al meer als genoeg op deze planeet...

  Henk

 • no-profile-image

  L.Tiesinga

  Als ervaringsdeskundige met dertig jaar ervaring met gehorend vee, vind ik dat er te gemakkelijk gepraat wordt over het afschaffen van onthoornen. Helaas is in de zeventiger jaren het fokken van koeien met mooie kleine horens vervangen door de invoer van Amerikaans en Canadees materiaal waarbij niet naar de horens gekeken is. Gevolg: Koeien met grote horens die niet meer door het voerhek konden, steeds meer verwondingen en bloeduitstortingen. Een ander gevolg was dat de dieren onder in de rangorde zich steeds moeilijker konden handhaven en de uitval groter werd. Drie jaar geleden hebben we besloten de kaveren te laten onthoornen en sinds een jaar is het een stuk rustiger op stal, terwijl de jonge, onthoornde dieren, zich prima kunnen handhaven tussen de nog gehorende koeien. Conclusie: De stallenbouw zal weinig kunnen bijdragen aan het afschaffen van het onthoornen, omdat het altijd een besloten ruimte blijft, waarin voor dieren onder in de rangorde onvoldoende vluchtmogelijkheid is. Alleen het fokken van dieren met kleine gebogen horens of horenloos vee biedt mogelijkheden in het kader van welzijn voor de koeien, en dat is inderdaad een weg van lange adem.

  Lieuwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.