Home

Achtergrond 243 x bekeken 1 reactie

Minister met papieren olifantjes

Wat moet een mens met origami olifantjes? Gerda Verburg, minister van LNV, weet er kennelijk wel raad mee. Gisteren nam ze er ruim 20.000 van in ontvangst.

Het was een sympathiek gebaar van schoolkinderen, die daarmee op symbolische wijze aandacht vroegen voor de illegale ivoorhandel die de echte olifanten bedreigt. En mevrouw Verburg staat wel klaar om ze in ontvangst te nemen en om er mee op de foto te gaan.

Verkleedwedstrijd

Waar staat ze níet voor klaar? We hebben minister Verburg al gezien op de racefiets, hardlopend in wedstrijden, handmelkend onder een koe met Campina-klompen aan, op proefles in een school, enzovoorts enzovoorts. Aanstaande zaterdag gaat ze naar een verkleedwedstrijd in De Biesbosch, zondag is ze bij de opening van een conferentie in Den Haag, donderdag verloot ze in Zwolle luxe etentjes voor steden met goede groene ideeën en de zaterdag daarop staat ze ergens op kade want dan is het Vlaggetjesdag. Ze zeggen wel eens dat een minister maar twee leuke dagen heeft: de dag van aantreden en de dag van vertrek. Al die dagen daartussen zijn vreugdeloos. Maar deze minister weet van iedere dag een feestje te maken , ook in het weekend. Waar haalt ze de energie vandaan?

Tijd voor beleid?

En heeft ze nog wel energie voor andere dingen? Want natuurlijk is het uitstekend dat ze veel contacten heeft met de samenleving, en voor elk van al die activiteiten is meestal wel een goede reden, maar ze moet toch uitkijken voor een reputatie van origami-minister. Ik heb nog geen foto’s gezien van een minister Verburg die beleidsstukken leest, of zit na te denken over moeilijke beleidsdilemma’s. Ik bedoel: tot de buitenwereld klinken nog weinig signalen door dat mevrouw Verburg bezig is beleid uit te stippelen en belangrijke beslissingen voorbereidt. Ja, aan het Hof mag geen ganzenleverpastei meer worden gegeten, heeft ze verordonneerd. Maar het wachten is op haar visie op dierenwelzijn, om maar één belangrijk beleidsdomein te noemen. Het wordt tijd voor regeren.

« vorige | volgende »

Foto

Henk Dokter

Eén reactie

  • no-profile-image

    Guus

    't is ook altijd wat: zijn het geen papieren tijgers dan zijn het wel papieren olifanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.