Home

Achtergrond 306 x bekeken

Duurdere grondstof doet bedrijven pijn

De voedingsbedrijven beginnen duidelijk te voelen dat de grondstoffen duurder worden. Bedrijven die graan, mais of zuivel moeten inkopen, zien hun kostprijs in rap tempo stijgen.

De verwachting is dat deze prijsstijgingen niet direct in de verkoopprijzen kunnen worden doorberekend en daardoor komt de winst van de bedrijven onder druk.
De duurdere grondstoffen leiden onder meer tot hogere voerkosten. Daar heeft het Amerikaanse varkensvleesconcern Smithfield Foods bijvoorbeeld veel last van. De stijgende voerkosten zijn voor dit concern reden geweest om een winstwaarschuwing te geven, want door de hogere kosten valt de winst lager uit dan eerder verwacht.

Melkveehouders zullen zeer tevreden zijn nu ze de prijsstijging in de zuivelmarkt terug zien in de verhoging van hun voorschotmelkprijs. Belangrijke afnemers als Nestlé en Numico beginnen daarentegen te kreunen omdat zij hun kosten flink zien oplopen. Enkele analisten hebben op grond van de stijgende grondstofkosten hun koersadviezen voor deze voedingsconcerns verlaagd. Bovendien lijkt het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.