Home

Achtergrond 143 x bekeken 4 reacties

'CO2-voordeel biobrandstof sterk overdreven'

Het gebruik van biobrandstoffen leidt misschien tot enige vermindering van de uitstoot van kooldioxide, maar veel is het niet.

Bio-energie is minder groen dan velen beweren. Dat heeft Jan Blom, directeur van het Landbouweconomisch instituut LEI, vandaag gezegd in een toelichting op het Landbouw-Economisch Bericht 2007.

Blom wees in zijn toelichting op de negatieve effecten op het milieu van biobrandstoffen. Zo worden marginale gronden in gebruik genomen die minder geschikt zijn voor de landbouw. Ook wordt regenwoud opgeofferd aan de productie van palm- en sojaolie.

De LEI-directeur zei tegelijk te twijfelen aan andere, meer technische alternatieven voor olie, zoals waterstof en kernfusie. "Eerst zien, dan geloven. Zelfs over de tweede-generatie biobrandstoffen wordt al jaren gesproken, zonder dat iets van de grond komt. In het laboratorium kan het, maar het is de vraag wat het kost en of het opgeschaald kan worden", verklaart hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herre bartlema

  Goed dat dat nog eens gezegd wordt en dan maakt het artikel nog geen melding van de forse uitstoot van het gevaarlijk lachgas door gebruik van oppervlakkig toegediende stikstofmeststoffen, waardoor de balans voor de globale broeikas zelfs 0 wordt ( zie Chemistry& Industry 23 april jl : 'the race is on'). Maar daar kunnen we wel wat aan doen door toepassing van reeds bestaande 'best agricultural practices'. Dat is niet alleen nodig bij de teelt van gewassen voor biodiesel maar ook voor de traditionele gewassen. We kunnen als landbouwsector niet meer doen alsof er niets aan de hand is.

 • no-profile-image

  Trynke Reitsma

  Ik roep al jaren : Hoeveel diesel kost het om een kWh bio-stroom te produceren ?
  Als je die diesel gelijk in een aggregaat stopt, hoeveel meer/minder kWh heb je dan per liter diesel ?
  Ik heb helaas nog nooit een duidelijk eerlijk antwoord gekregen. Als we het milieu echt willen sparen, zullen we de totale input moeten mee-nemen. Het antwoord weet je wel hoeveel arbeid het opleverd ? Of : De overheid geeft subsidie, dus dat zit wel goed !
  Ik denk dat we richting schone arbeid moeten denken. Alleen vergaderen kost al de nodige brandstof om op de lokatie te komen, ook die milieu-vervuiling moet in de berekening mee-genomen worden !!!

 • no-profile-image

  herre bartlema

  Goed dat dat nog eens gezegd wordt en dan maakt het artikel nog geen melding van de forse uitstoot van het gevaarlijk lachgas door gebruik van oppervlakkig toegediende stikstofmeststoffen, waardoor de balans voor de globale broeikas zelfs 0 wordt ( zie Chemistry& Industry 23 april jl : 'the race is on'). Maar daar kunnen we wel wat aan doen door toepassing van reeds bestaande 'best agricultural practices'. Dat is niet alleen nodig bij de teelt van gewassen voor biodiesel maar ook voor de traditionele gewassen. We kunnen als landbouwsector niet meer doen alsof er niets aan de hand is.

 • no-profile-image

  willie geverink

  En de regeringen blijven maar haver in de strot rammen van een dood paard.

Of registreer je om te kunnen reageren.