Home

Achtergrond 247 x bekeken 2 reacties

Wat doet Rabo zelf aan positie boeren?

Uit een recent onderzoek blijkt dat het rendement op het eigen vermogen op de boerenbedrijven negatief is. En die uitkomst is voor de Rabobank een complete verrassing.

Je houdt het niet voor mogelijk: de bank die toch naast de boeren staat, weet niet eens dat boeren interen op het eigen vermogen. Staat die bank dan toch zo ver van de boeren af?
De toeleverende en verwerkende industrie doen het daarentegen goed. En daarom pleit de bank ervoor dat boeren meer in de kolom samenwerken om zodoende hun positie te versterken. Initiatieven als de Dutch Dairy Board vindt zij verloren energie. Ik ben het daarmee compleet oneens. Het verleden heeft juist geleerd dat die samenwerking in de kolom niet de positie van de boeren, maar uitsluitend de macht van de agrarische industrie vergroot heeft. Of vindt de Rabobank soms dat boeren nog meer gekneveld moeten worden?
Ik ben ervan overtuigd dat boeren en tuinders juist in de primaire sector zelf de krachten moeten bundelen: gezamenlijk inkopen, gezamenlijk verkopen en gezamenlijk onderhandelen over kosten en baten. Het aloude principe van de coöperatieve gedachte begrepen ze honderd jaar geleden kennelijk beter dan nu.
En Rabobank, hoe zit het met jullie eigen vermogen? Zit dat soms ook in de dode hand? Zouden jullie dat ook niet op naam van de leden kunnen zetten? En Rabobank, waarom verlagen jullie niet met onmiddellijke ingang de rente voor boeren en tuinders?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees scheepens

  De Rabobank heeft boter op z'n hoofd !!

  Als boeren-bank dit soort onderzoek door het LEI laten doen betekent dat er bij veel Rabo-directeuren een vorm van BSE voor komt.
  De hersenen functioneren niet meer goed en iemand anders moet de financiele pols maar opnemen.

  De Rabo heeft helaas haar sociale én locale karakter verloren en kan enkel nog de weg van schaalvergroting en sturing op kostprijs volgen. Dit geldt zowel voor de bank zelf als voor bijna al haar agrarische klanten.

  Misschien toch tijd dat boeren ,die anders denken maar vooral ook doen, de handen ineenslaan en zelf een nieuwe boerenbank oprichten ?

 • no-profile-image

  Antonio

  Dat de Rabo zich heeft vervreemd van de boerenpraktijk, dat blijkt wel. Men laat anderen onderzoek doen naar informatie die ze zelf in huis zouden moeten hebben, raar maar waar.

  Wat ik echter niet begrijp is de ophef over het waarom er geen rendement in de primaire productie wordt gemaakt. Dat ligt namelijk grotendeels aan de boeren zelf! Want wat gebeurt er als verkoopprijzen van geleverde producten stijgen? Dan koopt men nog maar eens wat extra land, extra quotum, extra vee, een grotere trekker etc. (het rekening-courant-ondernemen is de agrarische sector tenslotte niet vreemd), met als gevolg dat inkoopprijzen stijgen en men wederom geen rendement draait. Zwakke broeders vallen af, slimme broerders blijven over, zo gaat dat in een open economisch systeem, en daar kan geen bank, voorman of politicus wat aan doen.

  Kortom, weet wat je wilt en neem op tijd je keuzes. Slim doorgaan of op tijd wat anders gaan doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.