Home

Achtergrond 629 x bekeken

Vamil / MIA, helaas….

De nieuwe stal komt onder de huidige voorwaarden niet in aanmerking voor Vamil of MIA. Is een proefstal dan een optie?

Koeien in de wei, varkens in zicht en kippen uit de kooi (al dan niet opgehokt); de politiek let steeds meer op dier- en milieuvriendelijkheid. Regels voor investeringsaftrek en afschrijving worden ook in die richting aangepast. Na lang wachten is er nu eindelijk duidelijkheid: in de varkens- en pluimveehouderij moet men werken met een puntensysteem waarbij veehouders vooral op deze gebieden moeten scoren. Bij rundvee gelden momenteel nog de oude voorwaarden, maar ook hier wordt invoering van een puntensysteem snel verwacht.


Hellingstal is dier- en milieuvriendelijk
Dier- en milieuvriendelijk, volgens mij is een hellingstal dat allebei. Dieren liggen er altijd in schoon stro. Bovendien stinkt het nauwelijks in hellingstallen, zeker bij het structuurrijke, eiwitarme kuilgras dat wij onze zoogkoeien voorschotelen. Het strooisel neemt de urine op en scheidt het zo direct van de mest. Tenminste, dat is de boerenwijsheid waarmee ik het verklaar. Geweldig, aanmelden voor die regeling dus!

Er is echter geen bestaande categorie waar hellingstallen of andere ingestrooide stalsystemen voor runderen onder vallen. Alleen de biologische rundveehouderij heeft strooiselstallen. Hoe de stallen scoren is niet bekend, maar met een SKAL-certificaat op zak voldoe je per definitie aan de voorwaarden. In een maand – de aanmeldtermijn voor Vamil/MIA is 3 maanden nadat de bouwopdracht is gegeven – biologisch worden lukt mij vast niet, dus omschakelen is geen oplossing. Bovendien wil ik het niet eens. Biologische bedrijfsvoering kies je uit overtuiging, niet voor de investeringsaftrek. Vergeet het dus maar!


Dure proefstal
Hoewel, er is nog één optie: je aanmelden als proefstal. Dan moet je de ammoniakemissie laten meten en allicht aan nog meer voorwaarden voldoen. Maar volgens Ben Brus, adviseur bij Alfa Accountants, ben je dan al snel €20.000 kwijt. Ik hoef niet eens te rekenen om te weten dat het zijn doel dan ver voorbij schiet. Hoe willekeurig ik ook kan afschrijven, zoveel voordeel krijg ik nooit bij elkaar gesprokkeld. Ik schik me maar in het lot waar je als kleine sector mee zit. Voor de melkveehouderij zijn er verschillende oplossingen, maar voor de zoogkoeienhouderij…

Ik ga me denk ik maar eens vervoegen bij de vleesveetak van LTO Nederland. Ik ben daar niet voor niets lid van en als strostallen eenmaal erkend zijn, kunnen anderen het aanvragen. Het lijkt me niet eerlijk dat ik dan de kosten daarvan alleen zou dragen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.