Home

Achtergrond 260 x bekeken

Landbouw niet meer aan kop in EU-begroting 2008

Op de EU- begroting 2008 is landbouw gelukkig niet meer de hoogste uitgavenpost. Die ‘eer’ gaat nu naar de post economische groei en werkgelegenheid

Het beste politieke landbouwnieuws komt deze week uit Brussel. De Europese Commissie heeft de ontwerpbegroting voor 2008 ingediend. Landbouw is niet langer de grootste uitgavenpost van de Europese Unie. Gelukkig niet omdat er op de landbouwuitgaven wordt beknibbeld, maar omdat een andere post, economische groei en werkgelegenheid met 4 procent wordt verhoogd. Daarmee maakt deze post 44,2 procent uit van het totaal van €129,2 miljard. Dat is €57,2 miljard. Voor het klassieke landbouwbeleid (inkomenstoeslagen en marktondersteuning) is nu 33 procent van de begroting uitgetrokken (€42,5 miljard). Plattelandsontwikkeling is de derde grote post en neemt bijna 11 procent van de begroting in, goed voor €14 miljard.

Historische verschuiving

Een historische verschuiving’, noemt ook de Litouwse commissaris Dalia Grybauskaité de ontwerpbegroting voor 2008. Zij is verantwoordelijk voor de begroting van de EU, die trouwens nog door parlement en ministerraad moet worden goed gekeurd. Zij vindt het belangrijk dat voor het eerst de EU het meeste geld besteedt aan economische groei en banen.

Dat is mij best, maar belangrijker vind ik dat de landbouwuitgaven niet meer de grootste uitgavenpost zijn. En dat voor het eerst in de geschiedenis. De landbouwuitgaven oogsten doorlopend kritiek van een bepaalde categorie politici (zoals staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken). Door bovenaan te prijken lokken ze ook makkelijk schampere opmerkingen uit dat de EU het meeste geld uitgeeft aan hooguit 2 procent van de Europese bevolking.

Wind uit de zeilen

Nu ze minder opvallen en de Commissie kan zeggen dat het meeste geld nu gaat naar wat iedereen wél belangrijk vindt, banen en economische groei, neemt dat de critici van het landbouwbeleid veel wind uit de zeilen.

« vorige | volgende »

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.