Home

Achtergrond 428 x bekeken

Geen EIA maar AUW!

De aanvraag voor EIA mag niet te laat worden ingediend. Met andere woorden: om voor de aftrek in aanmerking te komen moet maximaal drie maanden nadat de verplichtingen zijn aangegaan de EIA aangevraagd worden. Dit ging in een recente uitspraak van het Hof Den Bosch fout. Een landbouwer die een nieuwe loods bouwde vroeg EIA aan nadat de drie maanden termijn verstreken was. In plaats van EIA kreeg de landbouwer een boete. Geen EIA naar AUW!

De zaak waarin bovenstaande kwestie speelde lag als volgt: een landbouwer exploiteert in maatschapsverband een landbouwbedrijf. Hij laat een nieuwe loods bouwen volgens een schriftelijke offerte van november 1997. De wandpanelen dienden volgens een orderbevestiging van de aannemer te worden afgeleverd in de week van 20 tot en met 24 juli 1998. Op 22 oktober 1998 heeft de landbouwer verzocht om voor de dak- en wandpanelen van de loods in aanmerking te komen voor energie-investeringsaftrek.

De inspecteur maakt aan de hand van de voor de productie en levering van de betreffende panelen minimaal noodzakelijke termijn aannemelijk dat de verplichtingen moeten zijn aangegaan voor 22 juli 1998. Volgens het Hof heeft de inspecteur dan ook terecht nagevorderd.

Ook de vergrijpboete acht het Hof terecht omdat de landbouwer opzettelijk energie-investeringsaftrek heeft aangevraagd terwijl hij wist dat hij de verplichting al meer dan drie maanden eerder was aangegaan. Wegens het verstrijken van de redelijke termijn wordt de boete wel met 10 procent verminderd. De vermindering van de boete is een pleister op de wonde maar de pijn van de gemiste EIA en het restant van de boete blijft zeer doen.

Deze uitspraak illustreert maar weer eens het feit dat het beter is om eerst (fiscaal) te denken alvorens te doen.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.