Home

Achtergrond 76 x bekeken

Erg laag rendement primaire sector

Het rendement dat boeren en tuinders in de voedselketen realiseren is vele malen minder dan andere schakels uit de voedselkolom. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rabobank.

De bank liet het Landbouw Economisch Instituut (LEI) de rendementen op het eigen vermogen van diverse schakels in de voedselkolom in kaart brengen omdat tot nu toe harde cijfers ontbraken.

Uit het onderzoek blijkt dat melkveehouders gemiddeld een rendement van een 0,5 procent boeken op het eigen vermogen. Varkenshouders, groente- en fruittelers moeten het doen met een negatief rendement. Daarentegen boeken de verwerkende industrie, coöperaties en supermarkten, een rendement op het eigen vermogen van circa 20 procent.

De Rabobank adviseert een debat tussen landbouworganisaties en de voedselverwerkende industrie om zo het rendement van de boeren en tuinders op te krikken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.