Home

Achtergrond 208 x bekeken

Een voorkeursrecht is geen waardedrukkende WOZ- factor

Een voorkeursrecht is geen waardedrukkende factor maar slechts een beperking van de vervreemdingsbevoegdheid. Daar hoeft dus geen rekening mee worden gehouden bij het vaststellen van de WOZ- waarde. Dat heeft de Rechtbank van Alkmaar bepaald.

Een gemeente kan met behulp van een voorkeursrecht voorrang krijgen bij het verwerven van gronden en opstallen in een gebied waar nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen gepland worden. Dit moet de regierol van gemeenten bij het ruimtelijk beleid versterken en prijsopdrijving door speculatie voorkomen.

Op de woning van een inwoner van Heiloo rust zo’n voorkeursrecht. Heiloo heeft hiermee geen rekening gehouden met bij het vaststellen van de WOZ- waarde. Volgens de bewoner heeft het voorkeursrecht een waardedrukkend effect op zijn woning.

Volgens de Rechtbank heeft het voorkeursrecht geen invloed op de WOZ-waarde van de woning. Ze volgt met haar uitspraak een arrest van de Hoge Raad van 25 november 1998. Hieruit blijkt dat in het wettelijk stelsel van de onroerendzaakbelastingen, als maatstaf voor het al dan niet toekennen van de waardedrukkende invloed, aan een zakelijke of gelijkwaardige verplichting moet worden aangehouden of door die verplichting de omvang van het genot van de zaak en daardoor de waarde ervan wordt beperkt.

Aan die maatstaf voldoet niet een beperking van de vervreemdingsbevoegdheid, zoals een voorkeursrecht of een antispeculatiebeding. De Rechtbank is daarom van oordeel dat van voorkeursrecht niet gezegd kan worden dat dit een beperking van de omvang van het genot van de onroerende zaak oplevert.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Alkmaar

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.