Home

Achtergrond 881 x bekeken

Boerenzwaluwen

De boerenzwaluw hoort bij het boerenbedrijf. Iin de schuur van Netty en Gerton Huisman in het Gelderse Noordeinde broeden maar liefst 11 boerenzwaluwparen.

Voorzichtig pakt Bennie van den Brink, amateurvogelonderzoeker, de jonge zwaluwen uit het nest om ze te kunnen ringen. Foto Paulus Maessen

De pas zes dagen oude jongen krijgen elk een ring om een van de poten. Foto Paulus Maessen

Het ringen en terugvangen van de vogels geeft onderzoekers informatie over de leeftijd van de zwaluwen, doodsoorzaak, leefgebieden en omvang van de populatie, legt Bennie van den Brink uit. Foto Paulus Maessen

De boerenzwaluw staat op de rode lijst met bedreigde of verdwenen soorten van het ministerie van LNV. De populatie telde in het begin van de jaren tachtig nog tussen de 200.000 en 300.000 paren. Naar schatting broeden nu tussen de 100.000 en 200.000 paren in Nederland. Foto Paulus Maessen

Vogelbescherming Nederland volgt sinds begin april het broedproces van de boerenzwaluw en 5 andere verschillende soorten vogels met webcams. Foto Paulus Maessen

Op www.beleefdelente.nl zijn de beelden te zien die de webcam maakt van het nest met 6 jonge boerenzwaluwen in een kleine schapenstal van de familie Huisman. Met zeer veel interesse volgen Pien Eekhout, Marieke Dijksman, José van Doorn van de Vogelbescherming en Netty Huisman de eerste reacties op www.beleefdelente.nl van bezoekers die het ringen van de jongen 'live' hebben gevolgd. Foto Paulus Maessen

Trots tonen Marieke, Netty en Pien de tere beestjes. Foto Paulus Maessen

Uit één van de vele nesten in de stal van Netty en Gerton Huisman komen de hongerige jongen tevoorschijn om de insecten in ontvangst te nemen die hun ouders voor ze hebben gevangen. Foto Paulus Maessen

Een boerenzwaluwjong van twee dagen oud. Deze zwaluw is nog te klein om te worden geringd. Foto Paulus Maessen

De eieren van de boerenzwaluw zijn piepklein. Foto Paulus Maessen

Een jong van negen dagen oud. De slagpennen van de vleugel vormen een 'harkje' en de eerste veren beginnen uit de spoelen te komen. Foto Paulus Maessen

Foto

Paulus Maessen

Of registreer je om te kunnen reageren.