Home

Achtergrond 274 x bekeken

Minister tegen afdwingen duurzaam boeren

Minister Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is tegen het invoeren van meer regels zodat de landbouw verder verduurzaamt. Ze ziet meer in het verleiden van de consument om meer duurzaam geproduceerd goed te kopen. Dat zei de bewindsvrouw in een debat met de Tweede Kamer.

De minister wil nu eerst bekijken wat de samenleving wil qua verduurzaming. Pas daarna zal er bekeken worden hoe het verder stimuleren van verduurzaming van de landbouw zal gebeuren.

Als concrete punten noemde Verburg dat de knelpunten bij de overgang van gangbare naar biologische landbouw in kaart gebracht gaan worden. De presentatie van deze knelpunten gebeurd tijdens de evaluatie van het stimuleringsbeleid voor de biologische landbouw, later dit jaar.

Wat er zeker niet zal komen is een terugkeer van de omschakelingssubsidie. Sinds 2005 subsidieert het ministerie de omschakeling niet meer, maar betaalt het mee aan de Skal- certificering.

Daarnaast wil de minister normen voor dierenwelzijn toepassen bij het Borgstellingsfonds en bij groen beleggen. Met dat initiatief is haar voorganger, Cees Veerman, al begonnen. De normen staan geformuleerd in de Maatlat Duurzame Veehouderij. Het inzetten van deze maatlat gebeurt al bij fiscale maatregelen als de MIA en Vamil.

Tot slot laat Verburg onderzoek doen naar de maatschappelijke kosten en baten van de intensieve veehouderij. Meenemen van voorlopige resultaten kan in de Nota dierenwelzijn die dit najaar verschijnt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.