Home

Achtergrond 161 x bekeken

Grenzen geopend voor werknemers nieuwe lidstaten

De Nederlandse arbeidsmarkt is vanaf 1 mei 2007 geopend voor werknemers uit de lidstaten die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie: Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen. De tewerkstellingvergunning voor deze werknemers verdwijnt. Dat heeft minister Donner van Sociale Zaken bevestigd.

In juni stuurt de minister een notitie naar de Kamer waarin hij de mogelijkheden beschrijft die er zijn om werknemers die via malafide constructies aan het werk zijn beter te beschermen. Het openen van de grenzen maakt volgens Donner een einde aan deze illegale constructies waarmee vooral veel Polen aan het werk zijn.

De minister verwacht geen forse stijging van het aantal Oost Europeanen. Dit omdat in de meeste sectoren al soepeler werkvergunningen worden verstrekt. Hij rekent op jaarbasis op een 100.000 tot 120.000 werknemers.

Lees ook Donner wil grenzen per 1 mei openen voor vrij werknemersverkeer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.