Home

Achtergrond 258 x bekeken

Extra eisen voor Europese bedrijfstoeslagen

Nederlandse boeren die de Europese bedrijfstoeslagen in hun geheel willen blijven ontvangen moeten voortaan aan een aantal extra eisen voldoen. De Europese Commissie is namelijk van mening dat Nederland eisen inzake de goede landbouw- en milieuconditie (GLMC) beperkt heeft ingevuld. Dat staat in de wijziging van de Regeling GLB-inkomenssteun 2006 die in de Staatscourant is gepubliceerd.

Het gaat bijvoorbeeld om een totaal verbod op het verbranden van gewasresten op het bouwland. Nu hebben burgemeester en wethouders nog de mogelijkheid een ontheffing te verlenen. Reden voor deze maatregel is dat het verbranden van de stoppels volgens de Europese Commissie niet bijdraagt aan het handhaven van het gehalte van organische stof in de bodem.

Verder moet de boer of tuinder het voortaan aan de minister van Landbouw melden als hij voornemens is bepaald houtopstanden te vellen. Ook komt er de verplichting bepaalde houtopstanden die geveld zijn, of op een andere manier zijn teniet gedaan, te herplanten.

De minister krijgt de bevoegdheid bij besluit te bepalen dat bepaalde houtopstanden niet geveld mogen worden. Het niet naleven van deze eisen kan een korting op de directe inkomenssteun voor boeren en tuinders in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het plattelandsbeleid.

Meer informatie Bekendmaking in Staatscourant

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.