Home

Achtergrond 203 x bekeken

Donner wil grenzen per 1 mei openen voor vrij werknemersverkeer

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil per 1 mei 2007 vrij verkeer van werknemers uit de landen die op 1 mei 2004 aan de Europese Unie zijn toegetreden. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Verder uitstel is volgens hem schadelijk voor de Nederlandse economie.

De afspraken om het mogelijk te maken zijn er. Bovendien ontwikkelt de arbeidsmarkt zich gunstig. De minister is van mening dat een verantwoorde invoering van vrij verkeer van werknemers voldoende is gegarandeerd. De sociale partners beloven bijvoorbeeld gelijk loon voor gelijk werk om oneerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers te voorkomen.

Enige probleem is nog de huisvesting. De vier grote gemeenten hebben de minister laten weten dat er onvoldoende huisvesting is voor tijdelijke werknemers. Donner erkent dit en heeft inmiddels al een strengere controle van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) op huisvesting bewerkstelligt. Bovendien kunnen gemeenten en CWI gegevens uitwisselen. De minister bekijkt nog wat er verder ondernomen kan worden dit probleem op te lossen.

Meer informatie Brief minister Donner

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.