Home

Achtergrond 249 x bekeken

Bedrijfstoeslagen naar ontkoppeling en flat rate?

Als de toeslagen van de Europese Unie aan de Nederlandse boer en tuinder uitsluitend zouden worden gebaseerd op het aantal hectares waarover hij beschikt en niet op zijn productie, dan zouden 6 van de 10 bedrijven erop vooruit gaan en 3 op de 10 schade leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch instituut (LEI) in opdracht van het ministerie van Landbouw (LNV).

Voor de resterende 10 procent maakt een vereenvoudigd toeslagenbeleid weinig of niets uit, zo becijferde het LEI. Op de meeste van de bedrijven die erop vooruit gaan gaat het slecht om een kleine groei. Bij 15 procent van alle bedrijven gaat het echter om een toename van meer dan 5.000 euro per jaar.

Omgekeerd leidt eenzelfde percentage meer dan 5.000 euro schade, gemiddeld zelfs ruim 14.000 euro. Akkerbouwers en tuinders zouden overwegend voordeel hebben. Melkveehouders en vleeskalverhouders zouden nadeel ondervinden van de overstap op uniforme hectaretoeslagen.

Zowel in de Europese Unie als in Nederland wordt momenteel bekeken of een eenvoudiger beleid mogelijk is. Met het oog hierop onderzocht het LEI de gevolgen voor de landbouw en de agribusiness van de volledige ontkoppeling van toeslagen en de invoering van één gelijk bedrag per hectare voor elk bedrijf in Nederland, de flat rate.

De nadelige effecten treffen volgens het LEI vooral de zetmeelaardappelproductie in het Noordoosten en de kalverhouderij in Gelderland. De steun voor zetmeelaardappelen is voor 60 procent gekoppeld aan de productie. Ook de slacht van runderen en vleeskalveren is gekoppeld aan de productie. Door de ontkoppeling daalt de toegevoegde waarde van het hele agrocomplex met ongeveer 200 miljoen euro en de werkgelegenheid met 3.000 arbeidsplaatsen, aldus het LEI.

Meer informatie Rapport van het LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.