Home

Achtergrond 197 x bekeken

Steeds meer uitbetalingssystemen wijken af van PVV-uitbetalingsadvies

In toenemende mate worden uitbetalingssystemen gehanteerd die afwijken van het PVV (Productschap voor Vee en Vlees)-uitbetalingsadvies. Dat blijkt uit administratieve controles op de uitbetaling die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd.

Vleesvarkens worden sinds 1982 uitbetaald naar kwaliteit, op basis van vleespercentage en type. Hiervoor is het PVV-uitbetalingsadvies vleesvarkens opgesteld. Het is geen verplichting dit systeem te hanteren, maar bij gebruik van een ander systeem moet dit aan de PVV en de leveranciers kenbaar worden gemaakt.

Volgend de adviescommissie varkens heeft de sector nog steeds behoefte aan collectieve afspraken over de uitbetaling van vleesvarkens op basis van vleespercentage en type. Administratieve controle op correcte betaling, waar het PVV betalingsadvies niet wordt gehanteerd, is volgens de commissie niet langer nodig.

Het PVV-uitbetalingsadvies is uitsluitend van toepassing op slachtvarkens met een warm geslacht gewicht tussen de 60 en 120 kilogram. De basisprijs geldt voor een slachtvarken met een mager vleespercentage van 56 procent van het type A. Voor een varken van het type AA geldt een toeslag van 0,02 eurocent per kilo. Varkens van het type B en C worden met 0,05 eurocent gekort.

Ten aanzien van het vleespercentage is het betalingsadvies als volgt:

 • Vleespercentage 64 procent en hoger: korting 0,05 eurocent per kilo
 • 61 tot en met 63 procent vlees: korting 0,03 eurocent per kilo
 • 58 procent tot en met 60 procent vlees: basisprijs
 • 57 procent vlees: toeslag 0,01 eurocent per kilo
 • 56 procent vlees: basisprijs
 • 55 procent vlees: korting 0,01 eurocent per kilo
 • 54 procent vlees: korting 0,04 eurocent per kilo
 • 53 procent vlees: korting 0,07 eurocent per kilo
 • 52 procent vlees: korting 0,09 eurocent per kilo
 • 51 procent vlees: korting 0,13 eurocent per kilo
 • 50 procent vlees: korting 0,17 eurocent per kilo
 • 49 procent vlees: korting 0,21 eurocent per kilo
 • 48 procent vlees: korting 0,25 eurocent per kilo
 • 47 procent vlees: korting 0,29 eurocent per kilo
 • 46 procent vlees: korting 0,35 eurocent per kilo
 • Vleespercentage van 45 procent en minder: korting 0,41 eurocent per kilo

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.