Home

Achtergrond 183 x bekeken

Plafond uitstoot CO2 verlaagd

Nederland verlaagt onder druk van de Europese Unie het plafond voor de uitstoot van CO2 met 5 procent, oftewel 4,5 miljoen ton. Dat geldt ook voor glastuinbouwbedrijven die meedoen met het Europees handelssysteem. Dat heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken geschreven aan de Tweede Kamer.

De verlaging zal geleidelijk over alle partijen en alle elementen van het Toewijzingsplan 2008-2012 worden verdeeld. Nederland accepteert deze verlaging in het licht van de beoordeling van plannen van andere EU-lidstaten, ook al wordt hiermee meer van de industrie- en energiesector gevraagd dan tot nu toe was afgesproken. Het is ook meer dan nodig is voor het behalen van de Nederlandse Kyoto-doelstelling.

In de brief komt ook naar voren dat tuinbouwbedrijven waarvan alle installaties boven de 3 MWth gesommeerd een thermisch vermogen hebben van boven de 20 MW, verplicht zijn mee te doen. Eerder hadden tuinders de keus mee te doen aan het Europese of het nog te vormen systeem voor de glastuinbouw. De meeste hebben overigens al gekozen voor het Europese systeem.

Door de aanpassingen wordt voldaan aan alle punten van bezwaar uit de beschikking van de Europese Commissie. Het gewijzigde Toewijzingsplan wordt binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd.

Meer informatie Bekendmaking op site ministerie van Economische Zaken

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.