Home

Achtergrond 144 x bekeken

Nog geen nieuwe Pachtwet vanwege ontbreken overgangsbepalingen

De Eerste Kamer heeft nog niet ingestemd met de nieuwe Pachtwet. Minister Hirsch Ballin van justitie laat op aandringen van de CDA- fractie eerst uitzoeken of er geen overgangswetgeving nodig is.

De vrees bestaat dat het schrappen van de leeftijdsgrens van 65 jaar kan leiden tot juridisch geharrewar. Verpachters kunnen nu nog het pachtcontract opzeggen als de pachter 65 wordt, in de nieuwe wet is dat niet meer mogelijk.

Als uit onderzoek blijkt dat de vrees klopt dan volgt een aanpassing van de wet. De leeftijdsgrens werd in de nieuwe wet geschrapt omdat het zou leiden tot leeftijddiscriminatie gezien de toenemende vergrijzing in de agrarische sector.

De Eerste Kamer vreest juist dat het nu voor jonge boeren moeilijker wordt een bedrijf te beginnen. Het kabinet spreekt dit tegen. De grond kan namelijk ook aan anderen worden verpacht. Daarbij zijn alle boeren gebaat bij voldoende pachtareaal. Nog deze kabinetsperiode volgt een evaluatie waarbij wordt bezien of verdere stappen nodig zijn.

Meer informatie Verslag behandeling pachtwet Eerste Kamer
Meer informatie Website Eerste Kamer
Meer informatie Studiemiddag Nieuwe Pachtwet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.