Home

Achtergrond 155 x bekeken

Lichte stijging waterschapslasten

De waterschapslasten stijgen dit jaar met gemiddeld 2,3 procent. Dat is de laagste stijging sinds 1999. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging is minder dan voorgaande jaren omdat de waterschappen per saldo 73 miljoen euro uit hun reserves onttrekken.

Oorzaak voor de stijging van dit jaar is met name de toename van de verontreinigingsheffing. De organisatie verwacht dit jaar ongeveer 2,1 miljard euro te ontvangen uit de heffingen die bestaan uit de waterschapsomslag en de verontreinigingsheffing.

De opbrengst uit de verontreinigingsheffing stijgt dit jaar met 2,7 procent tot bijna 1,3 miljard euro. Voor huishoudens bestaat de stijging 4 procent ten opzichte van 2006, terwijl de verontreinigingsheffing voor bedrijven juist een lichte daling (-0,6 procent laat zien. Waterschappen maken een onderscheid tussen kleine en grote bedrijven. Agrarische bedrijven behoren veelal tot die laatste categorie.

De omslagheffing is onderverdeeld naar gebouwd en ongebouwd. De eerste is een belasting op huizen en bedrijfspanden en de tweede op grond. De opbrengsten uit ongebouwd dalen dit jaar volgens het CBS met vijf miljoen euro naar 150 miljoen euro. De opbrensgten uit gebouwd stijgen van 377 naar 387 miljoen euro.

Meer informatie Bekendmaking op site CBS

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.