Home

Achtergrond 307 x bekeken

Israël

In Israël is het mogelijk om ondanks slechte technische resultaten erg veel te verdienen.

Een paar weken terug bezocht ik varkenshouderijen in het beloofde land. Met Kees van Ramshorst, verkoopleider bij Denkavit, kon ik meereizen naar Israël.
Gedurende 5 dagen zag ik daar de varkenshouderij, die bestaat uit zo’n 300.000 varkens. Van Noord tot Zuid bezochten we vrijwel alle bedrijven. Op slechts één uitzondering na, zijn de bedrijven rommelig van opzet. Wat opviel was niet alleen de lage productie van 15-16 biggen, maar ook de opbrengstprijs van meer dan €2 per kilo. Als de landelijke productie een tijdje nog lager is, stijgt de prijs door naar zelfs €3.

In de stallen zie je Arabieren en veel eigenaren zijn bijzonder vermogend. Het is een vreemde gewaarwording hoe een afgeschermde markt werkt. Daar maken ze zich niet druk en worden ze op relaxte wijze miljonair.
In Nederland voelen steeds meer boeren zich opgejaagd. De kosten per eenheid product stijgen sterk, terwijl de opbrengstprijzen dit niet doen. De overheid stelt aanvullende eisen, terwijl de consument voor de laagste prijs zijn boodschappen doet. Onze enige redding lijkt schaalvergroting te zijn. Voor mijn bedrijf is dat niet anders. Met een aanvang van minder dan 1.000 varkens, jong en oud, wordt in relatief korte tijd de 10.000 gepasseerd.

Nu wil ik Israël niet aanprijzen als het beloofde land voor varkenshouders. Geen enkel land is naar mijn mening ideaal. In elke regio waar een behoorlijke vleesproductie plaatsvindt, wordt het spel om de scherpste kostprijs gespeeld.

De werkelijke oplossing zou nog wel eens de consumptiestijging kunnen zijn. Daarbij sluit ik me graag aan bij de wijze woorden van de topman van Nutreco, die schaarste en mondiaal blijvend hogere vleesprijzen voorspelt. Een beschermde markt met kunstmatig hogere prijzen bestaat slechts in een paar landen en verder alleen in sprookjes.


« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.