Home

Achtergrond 277 x bekeken

Eén bewerking grond na sloop maakt bouwterrein

Verkoop van ondergrond waar kassen op hebben gestaan kan worden aangeduid als bouwterrein als na de sloop maar voor de verkoop één handeling, zoals egalisatie, heeft plaatsgevonden. Dat blijkt uit een advies van de Procureur Generaal van de Hoge Raad.

In deze zaak had de tuinbouwer een perceel verkocht waarop kassen stonden. Voor de oplevering van de grond zijn de kassen gesloopt. Na de sloop is de grond losgetrokken en geëgaliseerd. Het perceel is opgeleverd aan de koper die de grond gaat gebruiken om te bebouwen voor een landbouwbedrijf. De zaak had betrekking op de omzetbelastingheffing.

Het Hof had geoordeeld dat alle werkzaamheden bewerkingen aan het perceel, ook de sloop, hebben plaatsgevonden met oog op bebouwing van het perceel door de koper. Daarom bestrijdt ze dat sprake is van belaste levering van een bouwterrein.

Uit de wetgeschiedenis blijkt dat onbebouwde grond na sloop van de gebouwen pas tot ‘bouwterrein’ leidt als na de sloop minstens één handeling plaats vindt met het oog op bebouwing. Gebeurt die handeling pas na de levering, dan is er geen bouwterrein geleverd. De egalisatie door de ondernemer is zo’n bewerking, dus is er sprake van levering van een bouwterrein.

Meer informatie Volledige tekst

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.