Home

Achtergrond 183 x bekeken

EU zwicht onder druk Europees parlement

Er komt voorlopig geen extra afroming van de Europese inkomenstoeslagen. Dat blijkt uit een compromisvoorstel van het Duitse voorzitterschap. De landen van de Europese Unie zijn bereid toe te geven aan de eis van het Europees parlement over de landbouwsubsidies.

Het Europees parlement verzet zich fel tegen de plannen van de Europese regeringsleiders van eind 2005 om individuele lidstaten de vrijheid te geven om tot een vijfde van de EU-inkomenstoeslagen voor boeren af te romen.

Het parlement in Straatsburg blokkeerde vorige maand een vijfde van de plattelandsontwikkelingsfondsen om haar zin te krijgen. Het ging om een bedrag van 2,5 miljard euro. Het was bang dat het vrijwillige karakter van de regeling zou leiden tot oneerlijke concurrentie. Boeren in het ene land zouden meer geld krijgen dan boeren in het andere land.

Een verhoging van de verplichte modulatie stuit mogelijk op minder weerstand. Voor 2007 blijft de verplichte modulatie 5 procent. Waarschijnlijk worden Portugal en Groot Brittannië wel in de gelegenheid gesteld tot 20 procent af te romen. Groot Brittannië genoot overigens al de mogelijkheid om zelf het landbouwbeleid meer naar eigen inzicht te bepalen.

Nederlandse boeren zouden sowieso niet onder het plan leiden. Extra afroming was niet aan de orde en de oude en ook de nieuwe minister van landbouw zijn tegen vrijwillige modulatie. Als het plan van de baan is, heft het Europees parlement ook de blokkade op die ze had ingesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.