Home

Achtergrond 175 x bekeken

Zuid-Amerika heeft eigen ontwikkelingsbank

Zeven Zuid-Amerikaanse landen hebben zondag officieel een nieuwe regionale ontwikkelingsbank in het leven geroepen.

De zogeheten Bank van het Zuiden moet opkomen voor de belangen van het Zuid-Amerikaanse continent en internationale instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank overbodig maken.

De Venezolaanse president Hugo Chavez, een verklaard tegenstander van de Verenigde Staten en aan de VS gelieerde instituten, nam eerder het initiatief tot de oprichting van de bank. Naast Venezuela participeren ook Brazilië en Argentinië, Ecuador, Paraguay, Uruguay en Bolivia in de nieuwe bank. Alle landen op Paraguay na, kennen een links of centrum-links leiderschap. De presidenten van de zeven landen, met uitzondering van de president van Uruguay, waren aanwezig op de oprichtingsceremonie.

Het startkapitaal van de Bank van het Zuiden bedraagt circa 7 miljard dollar, voornamelijk afkomstig van Brazilië en Venezuela. Ook Argentinië draag een substantieel deel bij. De bank moet het voor Zuid-Amerikaanse landen makkelijker maken om krediet te krijgen, zonder dat ze moeten voldoen aan voorwaarden van het IMF of de Wereldbank. De oprichters benadrukten dat het verstrekken van krediet zal gebeuren met het oog op de ontwikkeling van het land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.