Home

Achtergrond 202 x bekeken 11 reacties

ZLTO 'zwaar teleurgesteld' over brief Verburg

Minister Gerda Verburg van Landbouw gaat regelrecht in tegen de wens van de Zeeuwen en van de Tweede Kamer door gedwongen ontpoldering in Zeeland niet uit te sluiten.

Dat stelt de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vandaag. De organisatie is "zwaar teleurgesteld'' over de brief die de minister Verburg gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde over de zogeheten Schelde-verdragen.

Nederland neemt langer, tot 2010, de tijd om de natuur van de Westerschelde te herstellen. De met België afgesproken verdieping van de Westerschelde die nodig is om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken voor grote zeeschepen, zorgt voor schade aan de natuur.

Die schade moet worden gecompenseerd en daarvoor moet 600 hectare grond worden teruggegeven aan de natuur. Vanwege de grote weerstand in Zeeland om grond terug te geven aan de zee, ontpoldering, wordt maar moeizaam grond voor dit doel aangekocht.

Verburg en staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) beloofden de Kamer maandag dat ze alles op alles zullen zetten om te voorkomen dat grondeigenaren worden gedwongen hun landbouwgrond te verkopen waarna die onder water wordt gezet. Verburg herhaalde donderdagavond in haar brief aan de Kamer haar toezegging.

ZLTO-voorzitter Peter de Koeijer stelt echter dat Verburg haar woord niet nakomt. "Deze brief gaat recht in tegen de geest van het Kamerdebat van afgelopen maandag'', meent De Koeijer. "Als ze er binnen twee jaar niet in slagen om de grond in de Hedwigepolder op vrijwillige basis aan te kopen, volgt alsnog gedwongen ontpoldering.''

Maandag vergadert de Tweede Kamer opnieuw over de Scheldeverdragen en de ontpoldering. België vindt dat het wel erg lang duurt voordat de in 2005 gesloten verdragen door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Het parlement en het kabinet gaven eerder al aan dat de verdragen voor het kerstreces geratificeerd moeten zijn.

Zie ook: Meer tijd voor natuurherstel Westerschelde

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ruud van plateringen.

  Weer een megablunder van de overheid, wat betreft de boeren,maar ook vanwege Antwerpen. Uitdiepen? Dichtgooien zul je bedoelen!! Antwerpen is/wordt een grote concurrent van ons eigen geliefde Rotterdam. De Nederlandse overheid breekt alleen maar af, als ze in het buitenland maar kunnen scoren!!!

 • no-profile-image

  jan

  Dan maken we het Tulpeiland in de noordzee toch een stukje groter.Ik zie het probleem niet.
  Het gaat hier toch om gemeenschapsgeld en dan hoef je niet op een eurootje meer of minder te kijken.

  Ik geloof dat het hoognodig tijd word dat onze gasbel opraakt.Dan zal er weer met verstand geregeerd moeten worden en kunnen we ons niet zulke onnozelle plannen permiteren!
  Laten we hopen dat het gezonde boerenverstand zegevierd.

 • no-profile-image

  bintje koper

  Op naar de socialistische heilstaat. Alle grond in staatsbezit. DLG is al druk bezig!

 • no-profile-image

  Bokke

  USSR en wit friesland

 • no-profile-image

  Betram

  Dan breekt de tweede kamer de scheldeverdragen maar open.Naar de boeren toe word toch ook al geen woord gehouden...

 • no-profile-image

  willem

  En waar moeten die bedrijven dan naar toe ? Zeker megastallen bouwen in het
  oosten en noorden van het land.

 • no-profile-image

  Joris

  De wereld draait echt door.
  Goede grond onder water zetten ,en elders voor miljoenen weer landbouwgrond droog zien te krijgen ,ben ik nou gek aan het worden of snap ik het niet Gerda.
  Het zal wel politiek heten ?

 • no-profile-image

  klaas

  luctor et emergo

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Waar generaties boeren het land hebben bewerkt met bloed zweet en tranen wordt men nu van zijn land gestuurd. Kan dit zomaar ? Mag de overheid dingen van mensen afpakken die niet van ze zijn . We hebben een grote mond over Mugabe, maar Nederland is zelf bezig een bananenrepubliek te worden.

 • no-profile-image

  piet

  kunnen ze van verburg geen biodiesel maken dan zijn we van veel problemen af

 • no-profile-image

  joris

  en verburg maakte zich afgelopen dagen nog zorgen over voedselzekerheid door het toenemend gebruik van gewassen voor biobrandstof

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.