Home

Achtergrond 195 x bekeken

Winst uit maatschap van restant bedrijf via bv mag in box 1

Een melkveebedrijf is gestaakt en de grond grotendeels verkocht voor woningbouw. Op enkele overgebleven hectares grond bedrijven vader en kinderen akkerbouw en weiden schapen in een maatschap. De aandelen van de maatschap behoren aan een bv, waarvan uiteindelijk deze kinderen eigenaar zijn. Een van deze kinderen wilde de winst in box 1 belast zien, terwijl de Belastingdienst belastte volgens box 3.

Het gerechtshof in Den Bosch deed uitspraak op 19 juli 2006. De inspecteur vindt dat belasten volgens box 1 alleen kan als het samenwerkingsverband (de maatschap) een onderneming drijft en daarvan was in dit geval geen sprake meer. Het hof vindt dat de wet die eis niet stelt, noch dat die volgt uit de wetsgeschiedenis. De winst van een vennoot uit een maatschap, waarin een bv deelneemt, waarin dezelfde vennoot een aanmerkelijk belang heeft, valt ook in box 1 als de maatschap geen onderneming drijft. Dus de genoemde zoon mag de winst in box 1 onderbrengen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘box’

Meer informatie Uitspraak Hof Den Bosch, 19 juni 2006, publicatie 4 december 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.