Home

Achtergrond 221 x bekeken 10 reacties

Wakker Dier verrast door succes eigen actie

De leden van de stichting Wakker Dier zijn verbaasd en aangenaam verrast door het succes van hun campagne tegen het onverdoofd castreren van biggen.

"Het was eigenlijk vrij onverwacht dat bedrijven zoals Hema en Burger King zo snel omvielen", aldus Sjoerd van der Wouw van de stichting zondag in het programma Vroege Vogels op Radio 1.

Veel instanties en bedrijven, zoals ook Unox, McDonalds en de Vereniging van Keurslagers hebben inmiddels besloten uiterlijk per 1 januari 2009 te stoppen met de verwerking van vlees van pasgeboren onverdoofd gecastreerde biggen.

De spotjes van de stichting waren de afgelopen maanden niet van de radio te branden. Daarin nagelde Wakker Dier steeds één bedrijf aan de schandpaal. Van der Wouw: "Dan waren we op maandag een spotje aan het opnemen dat de volgende dag werd uitgezonden en 's middags belde zo'n bedrijf al om te vertellen dat ze alleen nog goed vlees zouden gaan gebruiken en of die spot van de radio af mocht. Konden we meteen een nieuw spotje opnemen met de naam van een ander bedrijf erin.''

Wakker Dier, opgericht tijdens de grootschalige uitbraak van varkenspest in Nederland, bestaat deze maand tien jaar. Na het succes van deze campagne wil de stichting zich nu meer gaan richten op Nederlands vlees dat bedoeld is voor de export. ,,Voor exportvlees gaan veel varkensboeren gewoon door met onverdoofd castreren.'' Volgens Van der Wouw zouden ze ook daar best mee willen stoppen als er bijvoorbeeld een financiële vergoeding tegenover stond.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ja ik wordt er schijtziek van al die spotjes op de radio in de schuur tussen m,n varkens. Maar wie betaald al die zendtijd? Omdat ze een vereninging/stichting zijn die opkomt voor het goede doel mogen ze voor een prikkie die zendtijd vullen, dus iedere nederlander betaald eraan mee. Als ik dan zie hoe hun reageren als ze kritiek krijgen in bv het terroristenspotje van postbu 51, dan madam op haar .... getrapt. ( want pvdd en wakker dier is een pot nat)

 • no-profile-image

  Dirk

  Foutje..... PvdD moet wakker dier zijn.

 • no-profile-image

  slechter

  Het jammerlijke is dat verdoofd castreren het welzijn van het dier niet tegemoet komt. Daar hoor ik niemand over, alleen de heer Ormel van het CDA durft deze discussie nogmaals aan te zwengelen. Ik heb voor mezelf in samenwerking met m`n dierenarts een proef gedaan met verdoofd en niet verdoofd castreren. Daaruit bleek dat de biggen die verdoofd waren en op het moment van dat de verdoving uitgewerkt was problemen kregen met jeuk en irritatie aan de wond, terwijl de niet verdoofde biggen direct na het castreren naar de uiers gingen en begonnen te drinken en daarna geen enkele dip meer kregen. Mijn dierenarts onderschrijft dit.
  Hieruit kun je concluderen dat Wakker dier het welzijn van mijn biggen geschaadt heeft met deze actie en alleen op emotie gehandeld heeft, de industrie voorgelogen heeft, dmv radiospots bedreigingen geuit heeft richting deze bedrijven door hun met naam en toenaam te noemen met ongefundeerde argumenten.
  Met andere woorden, Wakker dier schaadt dmv deze actie het welzijn van het dier en de vleesindustrie heeft dmv deze actie nu dieronvriendelijker vlees in de schappen liggen.
  Ik vindt dat onze voormannen gefaald hebben in de discussie hierover en geen antwoord hebben gehad op de actie van wakker dier, alsmede de overheid en CBL. Het dier is de speelbal en tevens de dupe. Kan ik bij Wakker dier de schade gaan claimen van dieren die problemen krijgen van deze jeuk en irritatie ???

 • no-profile-image

  Peter

  Je vraagt je af, is wakker dier voor het welzijn van het dier of zijn ze er tegen. Mensen die verstand van zaken hebben en mensen die geen verstand van zaken hebben staan hier lijn recht tegenover elkaar. We moeten met de dierhouderij geen 50jaar terug. Want de mensen die hun brood verdienen in de voedingssector, willen ook een loon zoals elke Nederlander krijgt. De dieren verdienen ook een goed leven in deze tijd. Om dit te realisren zijn er goede stallen gebouwd met verwarming en ventilatie en voercomputers e.d. Dat de dieren ook tegen zich zelf beschermd moeten worden is ook een van de voorname punten. Wat zou iedere varkenshouder blij zijn als casteratie van de beertjes niet meer nodig zou zijn. Zolang als de consument moeilijk kan doen over berenvlees, dan sta je met de rug tegen de muur. Het zou voor wakker dier, als er nog een beetje een hart in zit, zich in moeten zetten dat de consument een goed beeld krijgt hoe het werkelijk zit. En zeker niet spelen met emoties. Dat doe je mens niet aan maar ook geen dier. Hier geld ook het spreekwoord "Zachte heelmeesters maken diepe wonden".

 • no-profile-image

  Geert

  Meerdere keren?Kon het niet in een keer dan,wil ik wel geloven dat het zeer deed.Arme Gaap.En wat vond jou zorgverzekering daar nou van dan?Beterschap.

 • no-profile-image

  Dirk

  Een succes voor de PvdD met een dikke zwarte rand!!! Hun actie lijkt een hoog laster en chantage gehalte te hebben. De betreffende bedrijven zijn niet overstag gegaan op basis van goede argumenten of een weloverwogen beslissing maar uit angst voor economische schade. Dergelijke acties kunnen blijkbaar binnen het kader van de wet. En tegen laster kun je je bijna niet verdedigen....

 • no-profile-image

  Gaap

  Inderdaad. Wakker dier en al die acitivisten hebben hun hart werkelijk op de goede plek zitten maar weten soms niet voldoende waarvoor zij actie voeren. Eerst alle informatie inwinnen en dan pas actie voeren. Ik ben zelf meerdere malen bij het castreren geweest en vind het een hel. Het zou ook een optie kunnen zijn om beertjes alleen als melkbiggetjes te verkopen zodat de hele castratie niet nodig is.

 • no-profile-image

  onrecht

  "Hun actie lijkt een hoog laster en chantage gehalte te hebben:" Ik denk dat dit onder de noemer van Holleeder valt, en dan in / door een groep georganiseerd, dat is wakker dier. Dan is het woord terroristische organisatie bijna op zijn plaats.

 • no-profile-image

  realist

  Weet wakker dier ook hoeveel procent nederland vlees deze bedijven verwerken ?? Mischien wel 2% !!W ant het vlees dat ze uit het buiteland halen hoeft niet aan de welzijnseisen te voldoen. Dus wat is weer het eindoordeel. Nederland vlees wordt weer duurder door jullie akties waardoor ze hiervan nog minder gaan verwerken.
  Wakker dier ik zou zeggen kijk iets verder dan je nederland neusje lang is

 • no-profile-image

  rob

  Ik vind dierenleed echt onnodig en vind dat wakkerdier eindelijk eens werk moet maken van het moorden van schaaldieren, deze worden levend in een pot gestopt terwijl ze langzaam door de hitte vermoord worden. Echt niet om over na te denken !! verschrilkkelijk !!! Laten we er snel wat aan doen, ook aan het verschrikkelijk uitmoorden van vissen deze moeten allen een verstikkings dood sterven! aub wakkerdier doe er wat aan !!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.