Home

Achtergrond 192 x bekeken

Vrouw is in, open haard is uit de mode

Vrouwelijke waarden en gedragsnormen worden in 2008 steeds belangrijker, ook onder mannen. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas worden mannen ”softer en socialer, terwijl vrouwen meer zelfspot en relativering krijgen.”

In de glazen bol van verschillende trendwatchers in Nederland doemt het beeld op van een samenleving die volgend jaar idealistischer en socialer wordt, maar ook cynischer. Dat Al Gore dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede ontving, is het beste signalement voor het verlangen naar een betere wereld, vindt trendwatchers Carl Rohde. ”Daarom vindt de samenleving het slordig om zomaar een oude Anne Frank-kastanjeboom om te zagen als dat nog niet nodig is.”

Jongeren willen snel extra maatregelen tegen de klimaatverandering, maar in de mode zorgt dit idealisme voor een cynisch modebeeld, aldus Lidewij Edelkoort. ”Door het opwarmen van de aarde wordt een winterse winter zeldzamer, dat leidt tot een cynisch modebeeld. Wat we niet meer kunnen krijgen, gaan we nadoen. We gaan dikke breisels zo maken dat ze niet meer warm zijn en we zullen steeds meer pruiken, maskers, shawls helmen en mutsen dragen door het verlangen om onszelf te bedekken.”

2008 wordt, als we de trendwatchers mogen geloven, ook het jaar waarin steeds meer wordt gedeeld. Erwin van der Zande, hoofdredacteur van Bright: ”De belofte van de digitale revolutie is waargemaakt. Eigen ervaringen kunnen mondiaal worden gedeeld op het web met youtube, hyves etcetera. Zelf je eigen boek kun je tegenwoordig digitaal uitgeven. Alles mag gedeeld en als je niet deelt doe je niet mee. Dan ben je een bezoeker in een kroeg die zijn mond niet open doet.”

Het ’delen’ krijgt volgens Van der Zande ook zakelijk meer mogelijkheden. ”Dat zie je nu al met ontwikkelingen als google docs en web 2.0 waardoor je met meerdere personen aan hetzelfde document of spread sheet kan werken.” Op sociologisch gebied wordt 2008 het jaar waarin adhd’ers, hi-techfreaks en globaliseringsfans doorgaan in de hoogste versnelling, terwijl Ot en Sien heimwee hebben en nostalgie willen en de zogeheten groep van Vinex-bewoners wel wil veranderen maar niet te veel.

Bakas: ”Van de elites zijn minder inhoudelijke statements te verwachten na de afstraffing die prinses Maxima kreeg over de uitspraken over de Nederlandse identiteit. Politieke en economische elites werden dit jaar in de verdedigen gedrongen.” De meest voorspelbare verwachting is dat komend jaar China in zal zijn vanwege de Olympische Spelen in de zomer. Minst voorspelbaar is het verdwijnen van de open haard en de verwelkoming van de knuffelradiator.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.