Home

Achtergrond 356 x bekeken 7 reacties

Verzet tegen megastallen Lintelo groeit

Het verzet tegen de komst van megaboerenbedrijven in Lintelo blijft groeien.

Het Actiecomité Stop Megastallen Lintelo heeft 275 protesthandtekeningen van omwonenden verzameld. Dat meldt de Gelderlander. Het comité maakt zich op voor een juridische strijd.

Buren accepteren dat een deel van Lintelo als landbouwontwikkelingsgebied is aangewezen, vertelt Wim Westerveld. "We zijn hier allemaal geboren en getogen. Hier woon je niet als je geen sympathie voor het boeren hebt."

De mogelijke komst van megabedrijven is echter een stap te ver, vindt ook Willem Gunnink. "Een bedrijf met 1200 koeien, wat heeft dat nog met een landbouwbedrijf te maken? Daar zijn de mensen van geschrokken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik kan mij deze onrust wel voorstellen. Het kan niet zo zijn dat een LOG wordt gebruikt voor de uitbreidingsdrang van enkele ondernemers.
  Het gebied is er voor bedrijven die elders moeten wijken voor natuur.
  Bedrijven die tot grote aantallen willen uitbreiden moeten maar een andere lokatie zoeken.
  De LOG's zijn nu gewoon een goedkope plek om enorme stallen neer te zetten.

  1200 koeien ga je maar in de polder melken, daar is land genoeg.

  Het is aan de gemeentes om beperkingen aan een LOG te stellen.
  Dit moet snel gebeuren, voor er nog meer onrust onstaat.

 • no-profile-image

  mega

  Alles biologisch betekent nog meer voedseltekorten in de wereld. En dat willen we toch niet ??

 • no-profile-image

  Henk

  Inderdaad zou het eens wat meer mondiaal bekeken moeten worden, Nederland is geen eiland. De wereldbevolking groeit, het productie-areaal neem af mede door bevolkingsdruk en de broodnodige groene buffers. Men kan niet alleen maar zeggen dat er biologisch geproduceerd moet worden, nu al kan het huidige landbouwareaal niet de wereldbevolking voeden. Tevens is het argument dat men over moet naar plantaardige consumptie een argument gebouwd op drijfzand. Klimatologische omstandigheden, bodem en economie leggen grote beperkingen op aan de mogelijkheden om er voor de mens te consumeren gewassen te telen.
  Milieutechnisch gezien is hoogwaardige opbrengst en productie ( lees gangbare productie) per geproduceerd product een stuk efficienter en milieuvriendelijker dan biologisch geproduceerde producten.
  In alle economische sectoren is er schaalvergroting, hoe wil men zonder diep in te grijpen in de economische omstandigheden dit in de landbouw tegenhouden. Onmogelijk.

 • no-profile-image

  gli

  De ondernemer in een dergelijke stal is manager, die noem je geen boer meer.
  Maar zou het wel te keren zijn?
  Ik geloof er niks van! Twee items spelen de hoofdrol. De eerste is marktgerichtheid en de tweede is het kapitaal. Daar tegenover staat alleen het item van ruimtelijke ordening. Het gezellige, nostalgische platteland mag je wel overslaan. Dit is een schijn-item. Het zal blijken dat daar alleen maar een kleine fooi voor beschikbaar is. Iedereen praat er over, maar geld mag het vooral niet kosten! Dus: de stand is (om in voetbaltermen te spreken) 2 - 1.
  Denkt men dat het te keren is? Er worden commissies ingesteld die een en ander onafhankelijk moeten beoordelen. Dierenwelzijn is een van de punten die beoordeeld zullen worden. Geloof maar dat daar een dikke voldoende wordt gescoord door de megastal. Er zal ook aangevoerd worden dat de stal helemaal in het landschap wordt aangepast. Niks op aan te merken dus. Vervolgens zal aangevoerd worden dat het tij beslist niet is te keren. De V.S., Canada, Zuid=Amerika, Oceanie, Oost=Europa: overal wijzen de neuzen dezelfde kant op!!. Marktgericht!! De neuzen van de 12 boeren die ooit dachten precies de andere kant op te kunnen wijzen door ooit zover te komen door een gelijdelijke groei 100 koeien te kunnen melken? Zij zullen in de schemer van de vallende avond van het gezinsbedrijf met weemoed bekeken worden door de meest meelevende burgers. Het geeft een vervelend gevoel buiten de boot te vallen, mar helaas het zal blijken dat er veel toeschouwers op de kant staan die afwachten of er ook een reddingsboot arriveert, maar zelf geen reddende hand kunnen en misschien ook wel niet willen uitsteken.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Misschien heb je gelijk, GLI, maar er hebben wel vaker onverwachtte wendingen op wereldniveau plaatsgehad. Denk aan de val van de muur. Hier nog wat ideeën:
  ”Na de langverwachte wereldcrisis, die de VS het hardst zal treffen, wacht het idee van de mondiale vrijemarkteconomie (en alle leed dat het heeft veroorzaakt) hetzelfde lot als dat van dat andere twintigste-eeuws experiment van Social Engineering, het Marxistisch socialisme, en zal het alleen nog maar geschiedenis zijn”.
  John Gray, in ”Vals Ochtendlicht”.

  ”In de lange geschiedenis van wisselingen, is, na de val van het communisme, het liberalisme slechts de volgende domino die valt”. Samuel Huntington in ”Botsende beschavingen”

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Er is mondiaal nog een bijna onmetelijke potentie voor voedselproductie, maar het grootste probleem is de armoede (lees koopkracht). Voedselproductie moet immers concurreren met energie, natuur, genotsmiddelen (tabak en papaver) en siergewassen. Wat brengt het meest op?

 • no-profile-image

  steenhuis

  Bedrijven van deze omvang zijn beslist niet duurzaam. Het voedsel moet voor een groot gedeelte ven elderes komen terwijl een groot gedeelte van het mest moet worden afgezet. beslist niet duurzaam.
  Maar wie is hier nu verandwoorlijk voor
  Ook de comsument gaat niet vrijuit . Men zou toch veel meer biologische producten kunnen kopen zodat die sector toekomst heeft , inplaats dat er steeds meer van deze mega bedrijven geplaats worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.