Home

Achtergrond 406 x bekeken

Vervangingsreserve is toegestaan

De vervangingsreserve is toegestaan op het bedrag wat bij de koop bedongen is naast het bedrag wat per vierkante meter wordt betaald. Dat heeft het Gerechtshof van leeuwarden bepaald.

Een agrariër verkocht in 1999 samen met zijn broer percelen weiland aan de gemeente. Bij de verkoop was overeengekomen dat de door de broers verschuldigde belasting door de gemeente zou worden vergoed boven de kostprijs van 13,15 euro per vierkante meter, indien de belastingdienst de landbouwvrijstelling niet toepaste op de door de door broers gerealiseerde meerwaarde.

Bij de aanslagregeling IB 2000 paste de inspecteur van de belastingdienst de landbouwvrijstelling niet toe. De gemeente betaalde de meerprijs en de broers stelden vervolgens dat de (verruimde) vervangingsreserve van toepassing was op de verkoopopbrengst.

De inspecteur kwam deels tegemoet aan de wensen van de broers, maar wilde de vervangingsreserve niet toepassen op de meerprijs die boven de 13.15 euro per vierkante meter was ontvangen. De agrariërs gingen hier vervolgens tegen in beroep bij het Gerechtshof.

Het Hof bepaalde dat onder opbrengst bij vervreemding moest worden verstaan: datgene wat bij vervreemding van een bedrijfsmiddel in werkelijkheid werd verkregen. De meerprijs waartoe de gemeente zich had verbonden, naast de prijs per vierkante meter, is geen belastingvergoeding. Het is een onderdeel van de totaalopbrengst die de tegenprestatie vormde voor de verkrijging van de percelen. De vervangingsreserve is dus wel van toepassing volgens het Hof en het beroep is gegrond verklaard.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.