Home

Achtergrond 243 x bekeken 15 reacties

Vermeer: stop anti-boer bureaucratie

Als de agrarische sector met succes wil kunnen vernieuwen en verduurzamen, moet de bureaucratie een stapje opzij doen.

Daarnaast moet de politieke wil er zijn om regels echt aan te passen. Dit zei ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer gisteren op het jaarcongres van zijn organisatie.

Vermeer richt zijn pijlen onder meer op de in zijn ogen starre Europese richtlijnen, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn en die voor nitraat. De richtlijnen houden volgens hem de land- en tuinbouw van innovaties af. "Vernieuwende oplossingen passen niet bij democraten", constateert hij.

Maar het is niet alleen Brussel dat boeren frustreert. Als voorbeeld van hoe het ook in Nederland zelf mis kan gaan, noemde hij het pilotproject rond Natura 2000 in de Peel. Daar is een beheerplan voor het natuurgebied waarin de regels voor de landbouw wat betreft methaanuitstoot steeds verder worden aangescherpt, terwijl over de methaanproductie door nieuwe moerasvorming met geen woord wordt gerept.

Terreinbeheerders passen regels aan en boeren worden niet gehoord, meent Vermeer. Als dat de praktijk rond Natura 2000 wordt, zit er voor de landbouw niets anders op dan het beleid te frustreren, waarschuwt hij.

Vermeer roept landbouwminister Gerda Verburg daarom op het beleid aan te passen en iets te doen aan "de dominantie van de natuurlobby" op het ministerie voor LNV. Minister Verburg kon niet reageren. Ze zat vast in een file.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  annemiek canjels

  Ik wil nog een reactie geven ! De essentie is een level playing field; gelijke kansen voor ondernemers. De regels die wij hier hebben zijn bedoeld om people en planet te beschermen. Dat daar vaak star en onhandig mee wordt omgegaan ben ik met de schrijvers eens, dat moet anders. Maar we hoeven niet het kind met het badwater weg te gooien. Een beter streven zou zijn, dat ook andere delen van de wereld aan hun ondernemers goede gedragsregels voorleggen. U en ik schieten er niets mee op dat de regenwouden worden gekapt voor goedkope palmolie. Kortom, ALLEMAAL OVERAL duurzaam produceren, maar ook ALLEMAAL OVERAL samen met de ondernemers slimme oplossingen bedenken.

 • no-profile-image

  gert

  bureuucratie zorgt voor een ,,democratische"dictatuur

 • no-profile-image

  tk

  Laat vermeer zich ook eens druk maken over de portemonnee van de zeugenhouders die nog steeds niet of moeilijk naar artikel 10 landen kunnen exporteren door de starre opstelling van LTO en vion over de artikel 10 status!!!!!

 • no-profile-image

  Arend

  Nou ze heeft toch wel autotelefoon,carkit of zoeen moderne mobielgadget.

 • no-profile-image

  antje

  Hier staat een zinnige uitspraak van Dhr.Vermeer:
  Hij roept landbouwminister Gerda Verburg op het beleid aan te passen,
  EN IETS TE DOEN AAN " DE DOMINANTIE VAN DE NATUURLOBBY" OP HET MINISTERIE VAN LNV.
  Als Dhr, Vermeer zoiets zegt, dan zal zijn CDA toch wel bijsturen, toch!!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Ik ben het met de heer vermeer eens over de regels die over de landbouw zijn en worden uitgestort maar meneer vermeer er is meer dan brabant alleen Want er word al genoeg om brabant door de veehouderij afgerekent

 • no-profile-image

  ab

  Bureaucratie is een zeer groot probleem van deze tijd. De landen die de minst ingewikkelde regels hebben, zullen het beste in staat zijn zich te handhaven en voorspoed tegemoet zien.

 • no-profile-image

  ....

  @ jonas verbrug is een vrouw

 • no-profile-image

  van dinter

  Eindelijk schijnt het bij ZLTO door te dringen dat de regelgeving rondom de Peel inmiddels elke toekomstige bedrijfsontwikkeling volledig onmogelijk maakt. Om nog maar niet te spreken van alle frusterende wetgeving uit het verleden waarbij zelfs de advocatuur door de bomen het bos niet meer zag. Maar voor veel bedrijven is het inmiddels te laat.
  Verder werkt ZLTO zelf mee aan strengere wetgeving door in de gemeente Deurne voor verdere aanscherping (dan wettelijk vereist is)van de geurwet te stemmen. U begrijpt dat dit soort ZLTO leden hun positie onhoudbaar gemaakt hebben.
  Hopelijk ziet ZLTO in dat ze hun koers moeten wijzigen, want anders gaan ze veel leden verliezen!!!!

 • no-profile-image

  van dinter

  Heeft ZLTO haar leden eigenlijk wel nodig, of heeft ze genoeg aan haar commerciele dienstverlening en VION en RENDAC????Want eindelijk schijnt het bij ZLTO pas door te dringen dat de regelgeving rondom de Peel inmiddels elke toekomstige bedrijfsontwikkeling volledig onmogelijk maakt. Om nog maar niet te spreken van alle frusterende wetgeving uit het verleden waarbij zelfs adviesbureaus en de advocatuur door de bomen het bos niet meer zag. Maar voor veel bedrijven is het inmiddels te laat. Verder werkt ZLTO zelf mee aan strengere wetgeving door in de gemeente Deurne voor verdere aanscherping (dan wettelijk vereist is)van de geurwet te stemmen. U begrijpt dat dit soort ZLTO leden hun positie onhoudbaar gemaakt hebben. Hopelijk ziet ZLTO in dat ze hun koers moeten wijzigen, want anders gaan ze veel leden verliezen!!!!

 • no-profile-image

  boerin

  @ Annemiek,
  Lijkt me geweldig, en zou zeker goed zijn voor milieu, economie, boeren, en misschien nog wel meer.
  Er is alleen één probleem: hoe denk je zoiets voor elkaar te krijgen ?
  Voorlopig is het een idealistische illusie dat wereldwijd iedereen ineens voor het algemeen belang opkomt in plaats van voor zijn eigen. Daarom is het beter klein te beginnen, bij dingen waar je wel invloed op hebt. Vaak valt het al erg tegen in eigen land iets voor elkaar te krijgen !

 • no-profile-image

  Annemiek Canjels

  Wat jammer dat uw dagblad uit de uitstekende visionaire speech die de heer Vermeer gaf,alleen de passage over de gebruikelijke boerenklaagpunten aanhaalt. Niet dat het onjuist is, maar er zaten ook zoveel constructieve en verrassende passages in. Het was veel aardiger geweest als u dat aan uw publiek had laten zien.

 • no-profile-image

  Jonas

  Dit is natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid van de film van Thieme, waar vooral de rundveehouders worden aangevallen. Nu pas schrikt Vermeer wakker en laat zijn stem in Den Haag horen. Over alle stront die inmiddels over de varkenshouders is heengegooid heb ik hem nog nooit gehoord!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De (anti boer) bureaucratie is de moderste middel om het milieu te verpesten.

 • no-profile-image

  gert

  vermeer wordt blijkbaar wakker uit een diepe winterslaap en verburg heeft geen invloed op haar eigen ministerie

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.