Home

Achtergrond 194 x bekeken

Verkiezingsstrijd hindert Keniaanse bloementelers

Het transport van bloemen vanuit Kenia naar het buitenland is onzeker. De rellen die zijn uitgebroken naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Kenia raken de bloemensector.

Telers in Kenia leven deze dagen in onzekerheid. Kunnen de bloemen het vliegveld van Nairobi nog bereiken? In de hoofstad van het Afrikaanse land zijn namelijk hevige rellen uitgebroken. Winkels worden geplunderd, tientallen huizen in de sloppenwijken staan in brand, er zijn al meer dan honderd doden gevallen en een groot deel van de stad is afgesloten. Gisteren lukte het de telers door de vrachtwagens in een karavaan te laten rijden. Vandaag liet een aantal telers de bloemen in de koelcel op het bedrijf staan, omdat de verwachting was dat het vliegveld niet bereikbaar zou zijn. Andere telers slaagden er wel in om de bloemen op transport naar Nederland te krijgen.

De rellen beperken zich tot de grote steden van het land. In de teeltgebieden merken telers alleen indirect iets van de onlusten. Zo worden ze in hun bedrijfsvoering gehinderd door de vele nationale feestdagen die dezer dagen in het leven worden geroepen. Om werknemers aan het werk te houden dienen dubbele lonen betaald te worden. Bovendien staat de toelevering van mestoffen en chemicaliën op een laag pitje. De aanleiding voor de ongeregeldheden zijn de presidentsverkiezingen. De zittende president Kibaki heeft zichzelf tot winnaar uitgeroepen en als president laten beëdigen. Zijn opponent Odinga betwist dit en beschuldigt zijn concurrent van fraude. Zijn aanhangers zijn slaags geraakt met de politie. Het is moeilijk in te schatten hoe lang de onlusten in Kenia zullen aanhouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.