Home

Achtergrond 168 x bekeken

Verhagen bij NAVO: 2010 gaan we weg uit Uruzgan

Nederland legt hoe dan ook op 1 augustus 2010 zijn verantwoordelijkheden in de Afghaanse provincie Uruzgan neer.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag gezegd tegen zijn collega's uit de andere 25 NAVO-landen.

"Ik heb gezegd dat we in augustus 2010 weggaan. Het is dan een verantwoordelijkheid van de NAVO om een opvolger te vinden'', aldus Verhagen. Hij gaf toe dat het kabinet op 'meer solidariteit' bij andere lidstaten had gehoopt tijdens de zoektocht die het kabinet het afgelopen jaar voerde naar nieuwe partners in Uruzgan.

Frankrijk, Tsjechië, Slowakije en Hongarije komen de Nederlandse militairen de komende periode helpen in Uruzgan, maar het kabinet had gehoopt op meer.

Verhagen pleitte in het overleg in Brussel ook voor meer betrokkenheid van de Verenigde Naties en de Europese Unie bij de wederopbouw in Afghanistan. En die partijen moeten hun activiteiten beter in samenspraak met de NAVO coördineren, aldus Verhagen. Ook moet de internationale gemeenschap nog veel meer doen aan de training van de Afghaanse politie en leger.

Verhagen toonde zich verbaasd over de reactie van een aantal Tweede Kamerleden die niet van plan zijn om maandag op bezoek te gaan bij NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Die had de Kamer uitgenodigd omdat hij vrijdag niet bij een hoorzitting in de Kamer kon zijn, vanwege het ministersoverleg in Brussel.

"De Hoop Scheffer is wel de secretaris-generaal van de NAVO, hij is niet een medewerker die op een dag als vandaag even naar Den Haag gaat'', nam Verhagen het voor De Hoop Scheffer op.

Hij riep de Kamerleden op er geen prestigezaak van te maken. "Ik hoop dat de Kamerleden toch met de secretaris-generaal gaan praten. Een beetje flexibiliteit is dan wel nuttig'', aldus Verhagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.