Home

Achtergrond 410 x bekeken

Verduidelijking op wijziging mestvrije zones langs waterlopen

Eind 2006 hebben er een aantal wijziging op de mestvrije zones plaatsgevonden. Naar aanleiding van vragen uit de sector komt het LNV-loket met enkele verduidelijkingen op de vijf meter teelt- en bemestvrije zones. De grond telt niet mee voor de gebruiksnormen, maar wel voor de toeslagrechten.

Sinds 1 januari 2006 geldt het nieuwe mestbeleid. Onderdeel hiervan is dat langs bepaalde waterlopen in hoog-Nederland (boven NAP) een teeltvrije en bemestvrije zone van vijf meter moet worden aangehouden. Deze waterlopen zijn aangewezen op de grondsoortenkaarten die bij het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet horen. De aangewezen zones maken geen deel uit van de tot het bedrijf behorende oppervlakte landbouwgrond en tellen dus niet mee bij de berekening van de gebruiksnormen voor het bedrijf. Deze kunnen wèl worden gebruikt om bedrijfstoeslagrechten te laten uitbetalen.

In overleg met de betrokken waterschappen zijn in een aantal gebieden de zones aangepast. Het gaat om waterlopen in de beheersgebieden van Waterschap Roer en Overmaas, Waterschap De Dommel en Waterschap Rijn en IJssel. De aanpassing wordt van kracht per 1 januari 2007. Op de grondsoortenkaart staat aangegeven langs welke waterlopen een vijf meter teeltvrije en bemestvrije zone moet aanhouden. Grenst de grond aan een dergelijke waterloop dan heeft de gebruiker in december van 2006 een brief ontvangen.

Meer informatie Grondsoortenkaart

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.