Home

Achtergrond 250 x bekeken 8 reacties

Veerman: reactie supers op fusie bekrompen

"Dit is een voor de hand liggende fusie", vertelt oud landbouwminister Cees Veerman in een reactie op de voorgenomen fusie van zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina.

De nieuwe combinatie Friesland Campina zoekt nog naar een directeur om het miljardenbedrijf te leiden. "Nee. Ik ben niet aangezocht. Als ze me vragen, dan doe ik het niet."

Voor de oud-politicus is de samenvoeging van beide coöperaties een logisch vervolg op de veranderende wereldmarkt, het afnemende aantal veehouders en de schaalvergroting in de sector. Veerman: "Kijk ook naar de concurrenten, zoals Nestlé en Danone. Fuseren is een Europees verschijnsel.”

Supermarkten reageren enigszins geïrriteerd op de voorgenomen fusie. Ze zijn bang dat de nieuwe zuivelcoöperatie te oppermachtig wordt. "Dat is een bekrompen visie", aldus Veerman. "Laten de supermarkten naar zichzelf kijken. In Europa heb je ook maar een stuk of vijf grote inkopende partijen voor supers. Voor Nederland is de nieuwe zuivelcoöperatie misschien wel een grote jongen, maar daarbuiten niet. Supermarkten kopen ook Europees in."

Of boeren straks ook een betere melkprijs tegemoet kunnen zien na de fusie kan Veerman niet zeggen. "Daar heb ik geen zicht op, maar de kosten lopen voor de baten." Wel verwacht hij dat na de fusie flink op kosten bespaard kan worden, zodat er een financieel gezonde onderneming blijft bestaan.

De kritiek van boeren dat zij (nog) minder gehoord worden door hun coöperatie na de fusie wijst Veerman van de hand. "Bij een goede melkprijs heeft de boer ook een goed gevoel bij zijn coöperatie. Het coöperatiegevoel gaat door de melkprijs heen. De nieuwe coöperatie moet straks een goede melkprijs uitbetalen en de strategie goed communiceren met de leden. Dan maakt het niet uit of een coöperatie 10.000 of 20.000 leden heeft."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  Inderdaad, als we de eer aan ons zelf houden vallen op termijn alle wakkere dieren vermoeid in slaap van hun eigen slaapliedjes.

 • no-profile-image

  @hardwerkende ondernemer, het is beneden uw niveau om op die opmerking van dat wakkere dier te reageren, moet u niet doen. Friesland Campina is een geweldige zet voor ons.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Als je de concurrentie niet kunt verslaan.....
  dan sluit je je bij hem aan.
  Boeren gelooft u mij,
  het is bijna met u gedaan.
  Uw einde is nabij.

 • no-profile-image

  gert

  de supers hebben zelf al heel wat fusies achter de rug,de pot verwijt de ketel.

 • no-profile-image

  Hardwerkende

  Lekker WAKKER DIER uit WEIDESTEIN,

  Gun ieder mens een eerlijke boterham en loop niet overal op de vitten. Misschien doet er verstandig aan om een aan het werk te gaan en niet u tijd te verdoen om achter de pc uw mond een dauw te geven.

 • no-profile-image

  onbekend

  de melkveehouders worden er wel beter van laat de super markten maar eens een flinke veer laten de veeboeren zijn de laaste jaren genoeg uitgemollken net als de akkerbouwers alles in land bouw is in eens hoera terwijl ze nog geen dubbeltje extra verdiend hebben dank aan de media

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Hallo ton, roept u maarrr.
  Er liggen hier nog 10 slaapliedjes voor u klaarrrr!!
  Maak een wakker dier niet boos.....
  U krijgt gewis een sigaar uit eigen doos
  ennn roept u maarrr

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Slaap boertje slaap,
  daar buiten loopt een schaap...
  een schaap met witte voetjes.
  Binnen liggen opgevoerde turbokoetjes.
  Op de been gehouden door superdiermanagement, beter bekend als diermishandelement.
  Halaluja blaat het schaap
  Ik zie geen boeren meer
  op klompjes.
  T'is met de boertjes nu gedaan.
  Opgeslokt door de grote melkmij.
  Concurrentie van de baan,
  dan is het met de boertjes snel gedaan.
  Ach wat jammer t'is voorbij,
  zo mekkerde de boer en zijn geit....
  De slachtoffers van grootheidswaan zijn wij.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.