Home

Achtergrond 250 x bekeken 12 reacties

'Veel legbatterij-eieren in kerstproducten'

Het valt nog niet mee om tijdens de Kerst diervriendelijk te eten, volgens Wakker Dier.

Scharreleieren liggen in menig koelkast, maar uit onderzoek dat Wakker Dier vandaag presenteerde blijkt dat er ongemerkt veel producten met legbatterij-eieren in de kerstdis zijn verwerkt.

"Een lekker plakje kerststol? Daarvoor zit een kip anderhalf uur in de legbatterij'', aldus Wakker Dier, dat onderzocht hoeveel ei van legbatterijkippen er is verwerkt in kerstkransjes, amandelstaaf, tulband, cake, mayonaise en shampoo.

"Hoewel bijna niemand nog legbatterij-eieren wil eten, eet de gemiddelde Nederlander er per jaar 42, onzichtbaar verwerkt in koekjes, cake en mayonaise.'' De organisatie wil dan ook dat producenten verplicht worden op de verpakking te zetten dat de eieren afkomstig zijn van kippen in de legbatterij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Al die enge ziektes in scharreldieren (???) wat zgn niet zit in in batterijen gehouden dieren, komt niet doordat ze zo vies zijn maar omdat er teveel dieren op een kluitje gehouden worden.
  Hoe meer dieren op een kluitje, hoe hoger de infectiedruk. Dat is bekend.
  Daarom is scharrel ook geen alternatief, ook weer paar duizend kippen die met z'n allen zitten. De grootschaligheid (omdat alles maar steeds goedkoper moet) is de oorzaak van infecties en enge dingen. Niet de manier van houden.
  Daarnaast is de selectie op louter nuteigenschappen een boosdoener waardoor het immuunsysteem van productiedieren verminderd is geworden (foutje, bedankt) waardoor ze volgespoten moeten worden met allerlei vaccins en medicijnen.
  Dit geldt allemaal niet voor de oorspronkelijke nutrassen waaruit de huidige nutrassen gekweekt zijn. Gelukkig zijn er nog wel een paar ongesubsidieerde hobbydierhouders die die oude rassen in stand houden en zo de genetische diversiteit waarborgen. Gelukkig ziet de wetenschap al wel in dat al die spuiten en sprays eigenlijk een doodlopende weg is en dat ze te selectief te werk zijn gegaan.
  Het laatste woord is nog niet gezegd over het wel of niet gezond zijn van welke vorm van huisvesting dan ook.
  De ILT uitbraken (je wilt niet weten hoe verschrikkelijk die ziekte is! Pluimvee stikt in z'n eigen bloed!) op dit moment in Nederland zijn wel het gevolg van een 'uitgebroken' vaccin-virus dat steeds agressiever wordt.

 • no-profile-image

  koen

  wakker dier, hou toch op met die onzin ! waar zijn jullie mee bezig?????

 • no-profile-image

  bewijs ligt

  uit Duits onderzoek blijkt dat een batterij-ei gezonder is dan het bio geneuzel.
  Blij dat er nog verwerkers zijn die het batterij-eitje gebruiken.

 • no-profile-image

  marion

  Ik vind het wel goed dat ze al die hypocriete vegetariërs eens wakker schudden. Veganisten zijn beter bezig vind ik (maar dat lijkt me niet zo gezond voor je).

  Enne, het is toch goed dat er op deze manier een markt wordt gecreëerd voor scharreleieren?

  Nog iets: keukenprinsen hieronder in de reacties: jullie weten zeker niet dat als je een ei kookt of verwerkt in een cake, dat de salmonella dan dood gaat? Van jullie moeten we zeker straks ook nog koeien in kooitjes gaan stoppen omdat ze anders in de mest gaan liggen, en die mest komt weer in aanraking met de melk.

  Geef mij maar een scharrelei (en ook een koe in de wei).

 • no-profile-image

  blij met een batterij

  Ik ben blij dat de batterij nog bestaat, lijkt me een stuk gezonder ( salmonella) want scharrel en bio e.d. vreten hun eigen stront op en kan dus niet gezond zijn . de kippen in batterij zijn tevreden , daarom produceren ze ook zo goed . die activisten leggen hun wil op aan heeel nederland en dat is belachelijk, zo een klein groepje beslist gewoon voor heel nederland en ontneemt hen de keuzevrijheid. altenatieve eieren zijn daarnaast ook stukken duurder en vraag me af of de consument (uitgezondert voorgenoemde activisten) dit kunnen en willen betalen

 • no-profile-image

  Margje

  Vraag jij je dat nog af Koen ze zijn toch al jaren bezig de nederlandse landbouw naar de ...... te helpen door hun onzinnige op- en
  aanmerkingen en uitspraken en het ergste
  vind ik nog dat het veel lui zijn die wij ook nog moeten onderhouden het was beter dat ze eens normaal werk gingen doen dan hadden ze ook geen tijd meer om rottigheid
  uit te halen

 • no-profile-image

  gert

  in een batterij-ei zit minder salmonella dan in een scharrelei,bovendien zijn ze goedkoper.kippen die binnen gehouden worden lopen ook minder kans op vogelgriep

 • no-profile-image

  marion

  Waaruit maak je op dat ik biologisch vlees eet??????

  Dat doe ik niet, want wij slachten ieder jaar zelf een niet-biologische-maar-wel-altijd-in-de-wei-lopende koe/vaars van onszelf. En ik eet misschien een keer per jaar kip.

  Ik geef toe, er kleeft bloed aan mijn handen, want onlangs zijn twee van onze kippen opgevreten door een vos (die wilde ook een kerstdiner). Maar ik denk dat die kippen dat er wel voor over hadden in plaats van in een kooitje te zitten (en alsnog geslacht te worden)! Weleens een kip gezien die zich normaal (volgens hun instinct) gedraagt? Of een varken? Die zijn de hele dag druk.

 • no-profile-image

  Henk

  Blij met een ei (uit de batterij).

 • no-profile-image

  bloed aan de handen

  Mensen die biologisch eten, zoals Marion, hebben vele onnodige dode dieren op hun geweten staan. De uitval van dieren in de biologische sectoren is vele malen hoger dan de goede gangbare sector. Vooral longproblemen, kanibalisme en salmonella zijn de reden waarom vele biologisch dieren onnodig bezwijken. In de gangbare sector zijn die problemen veel minder. Er kleeft veel bloed aan de handen van mensen die biologisch eten !! En dan hebben we nog niet eens gehad over de grote hoeveelheden dioxine die in biologische producten zit. Zelfs zoveel dat de normen voor dioxine voor biologische producten zijn verhoogd omdat niemand onder de norm kon komen.

 • no-profile-image

  Tapjan

  Ben blij dat er nog eieren te koop zijn van de batterij. Dat zijn geen eieren waar ziekte of narigheid in zit. Wakker Dier bedankt voor de tip. Johma Salades en Joppie Saus is ook heel lekker. Kerstavond als we pannekoeken met worst eten zal ik aan jullie denken. P.S. Onze konijnen zitten ook binnen. Anders worden ze ziek van de wilde konijnen. Dat is pas dierenleed.

 • no-profile-image

  koen

  Margje, beloof me 1ding, exporteer die organisaties niet naar ons maar liefst naar........ge weet wel he ;-)

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.