Home

Achtergrond 385 x bekeken 1 reactie

Varkenshouder ontwikkelt automatische biggenbehandelbox

Varkenshouder Twan Claessens uit Leunen heeft in samenwerking met de bedrijven Fainox Stainless Steel Products en Hotraco in Horst een concept behandelbox voor biggen ontwikkeld.

Het idee voor de box is inmiddels wereldwijd geöctrooieerd. De ontwerpers hopen in de loop van volgend jaar met een prototype van de behandelbox op de markt te komen. De initiatiefnemers zijn nu bezig om financiers te vinden om de productie van de grond te krijgen.

De box biedt de mogelijkheid om de biggen met een standaardmethode met CO2 te verdoven. De biggen worden een voor een in een houder geklemd. De varkenshouder kan de biggen dan castreren. De houder draait door naar een volgende positie waar het dier volautomatisch een ijzerinjectie en of een vaccinatie krijgt toegediend. In de twee volgende posities krijgt de big eveneens automatisch een oormerk en wordt de staart gecoupeerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    mooi

    Deze man is echt innovatief. Goed idee. Maar 1 ding zit me iets dwars. Er is nog geen prototype, alleen een idee, maar de prijs zal ongeveer op 30000 euro (stond in de boerderij) komen te liggen. Dus de prijs staat als vast. En als ze echt staan achter hun idee, dat financieren ze dat toch zelf of door een bank. Ben een beetje bang dat er weer "varkensgeld" ingestoken wordt, die we nooit meer terug zien. Ook is dit geen oplossing voor de kleinere bedrijven, die kunnen zoiets niet ophoesten. Wil echt niet negatief zijn, want ik vindt het een geweldig idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.