Home

Achtergrond 319 x bekeken 1 reactie

VWA: toxoplasmose in Nederland onderschat

De ziekte toxoplasmose wordt in Nederland onderschat. Dat constateert een panel van deskundigen dat door het bureau risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit is ingeschakeld.

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. De parasiet kan door dieren worden overgedragen op mensen. Besmettelijke eitjes uit kattenpoep en vlees van besmette dieren kunnen de ziekte veroorzaken.

Eerder onderzoek van ondermeer de Animal Sciences Group heeft aangetoond dat varkens uit de scharrel- en biologische varkenshouderij een grotere kans op besmetting met deze parasiet hebben dan varkens uit de gangbare houderij.

Er op Europese schaal is er geen duidelijke informatie over de mate waarin toxoplasma in de EU voorkomt. Dat stelt het Biological Hazard Panel van de European Food Safety Authority (EFSA). Er moet daarom meer kennis komen over bestaande methodes om de parasiet in voedsel en vee op te sporen.

Er is volgens EFSA onvoldoende bekend over de gevoeligheid, betrouwbaarheid en consistentie van de detectiemethodes. Veldstudies moeten meer inzicht in de verschillende methodes bieden. Vervolgens moet een begin gemaakt worden met het monitoren van toxoplasmose.

Eén reactie

  • no-profile-image

    biologisch, tja

    iemand die iets begrijpt van dierziekten en zoonose, weet dat terug in de tijd gaan dwz naar bv biologische houderij vragen is om problemen. Als we niet uitkijken kunnen we als het aan de "freaks" ligt straks niets anders meer kopen. Dan zal ik mijn vlees toch maar elders moeten gaan kopen

Of registreer je om te kunnen reageren.