Home

Achtergrond 158 x bekeken

Uitlatingen valse verklaringen zaak Eric O. opgenomen

Een marinier die eerder aangifte deed van het achterhouden van bewijs en het beïnvloeden van getuigen in het proces tegen zijn collega Eric O. heeft geluidsopnames om dat te bewijzen.

O. loste op 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen. Daardoor werd zeer waarschijnlijk een van hen gedood.
Het gerechtshof in Arnhem sprak O. in 2005 vrij van handelen in strijd met de geweldsinstructies voor Nederlandse militairen in Irak. Een jaar later wees het hof hem ook nog een schadevergoeding van 10.000 euro toe.

De militair die aangifte deed, blijkt het laatste half jaar verschillende gesprekken te hebben opgenomen, die hij had met andere mariniers die bij het fatale incident aanwezig waren. Een commandant geeft daarin toe dat er voor O. geen aanleiding was om te schieten. Het televisieprogramma Nova heeft woensdagavond een aantal passages uit de opnames geciteerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.