Home

Achtergrond 202 x bekeken

Topsport vraagt voeren op maat

Nu we een melkrobot hebben kunnen de koeien meer presteren. Maar dit alles wordt topsport. En bij topsport hoort ook topvoeding op maat. Heel logisch. Daarom wil ik dat de voeding goed is afgestemd op de behoeften van de koeien, dus goede verhoudingen in meerdere porties per dag. Ik kies voor een automatisch voersysteem voor ruwvoer. Mijn voorkeur gaat uit naar de Mullerup Mix Feeder: een systeem dat de koeien meerdere keren per dag voert, verschillende groepen hun eigen rantsoen kan mixen. Het is elektrisch dus geluidsarm en goedkoop in gebruik. Eén keer per dag de voorraadbunkers vullen en alle dieren zijn de gehele dag van vers voer voorzien.

De omschakeling naar melkrobot en automatisch voersysteem zal niet zonder horten of stoten gaan. In het begin vergt het veel tijd, aandacht en energie om het systeem eigen te maken. Zowel voor de koeien als voor de ondernemer. Ik geloof er echter sterk in dat dit de juiste weg is om in te slaan. Ook hier (net als in opdrachten week 4) verschuift de werkzaamheden van de ondernemer van uitvoerend naar manager. Dit is, in mijn ogen, dé manier om een toekomstgericht, rendabel bedrijf op te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.