Home

Achtergrond 171 x bekeken

Toekomstperspectief in acht nemen

Als ondernemer stel je doelstellingen voor de toekomst. Met dit bedrijf is mijn doelstelling te groeien naar 1,1 miljoen kg melk. Het bedrijf heeft dan een omvang waarmee een goed toekomstperspectief gecreëerd is. Stel dat de ondernemer nu 40 jaar is. Met een bedrijf van deze omvang zal het over tien jaar nog mogelijk zijn om de keuze te maken tussen doorgaan of stoppen. De ondernemer is dan 50 jaar, zijn kinderen zijn dan oud genoeg om de keuze te maken. Het belangrijkste is dat er dan ook een reële optie is om het bedrijf voort te zetten.

Dit quotum van 1,1miljoen kg melk wil ik volmelken met 120 koeien en twee robots. Ik ben ervan overtuigd dat deze omvang een dagtaak is voor de ondernemer. Ik zou op een evenwichtige manier gestaag groeien. Dat betekent dat ik de eerste jaren nog tijd over heb. Deze tijd besteed ik aan de optimalisatie van de productie en de vruchtbaarheid van de koeien.

Het is een optie om een deel van de boekhouding zelf te gaan doen. je leert er als ondernemer je bedrijf ook beter door kennen en het scheelt behoorlijk in de kosten.
Mechaniseren zie ik niet als een goed alternatief om het rendement te verhogen. Wanneer de uitbreiding over 5 jaar gerealiseerd is, is er alsnog geen tijd meer om bijvoorbeeld het inkuilen in eigen beheer te doen. Maar dan staan de dure machines er wel. Deze worden dan vaak te laat en onder de werkelijke waarde verkocht.

Voor het boekhouden zijn geen grote investeringen vereist. Als het eenmaal zover is dat er geen tijd meer voor is, kan het ook eenvoudig weer worden uitbesteed.

Tijd voor familie en vrienden is vanzelfsprekend, maar dat kan s’avonds ook, wanneer het werk gedaan is.

Of registreer je om te kunnen reageren.