Home

Achtergrond 531 x bekeken 6 reacties

Thijs wint De Uitdaging

Juryrapport

Allereerst verdienen jullie allemaal een heel groot compliment.

Als Robert Bodde, de chef internet van Boerderij, me vraagt om iets te bekijken, is dat meestal omdat er iets bijzonders op de site gebeurt. Bij ‘De Uitdaging’ kreeg ik het vaak te horen, ‘hier moet je even naar kijken Marcel’. Hij was trots op jullie vijf, dat was me al snel duidelijk. En dat is terecht.

Want bijzondere dingen hebben jullie zeker gedaan in deze acht weken. Er zijn dingen gerealiseerd waarvan wij vooraf dachten: ‘als dat ze maar lukt!’ En bij één opdracht dachten we: 'als ze dat maar durven'. Want ‘even’ twee minuten een presentatie houden voor de camera, en dan uitleggen wat de kansen en bedreigingen zijn van een maisvergister, dat is niet gemakkelijk. Maar nee, vijf prachtige filmpjes kwamen binnen met mooie presentaties. Dat tekent jullie klasse.

Jullie zijn allemaal doorzetters, dat is wel duidelijk geworden. Ik geef het je maar te doen, acht weken naast een voltijds baan (Thijs en Christiaan), een bedrijf (Hanneke en Ellen) of school (Lisa) de opdrachten maken is een zware opgave. Maar niets verstoorde jullie. De klok was erop gelijk te zetten.

In die 8 weken hebben jullie echt fantastische dingen gedaan. Wat mij bij zal blijven zijn de interviews met binnen- en buitenlandse boeren die jullie hebben gemaakt. De eerste keer was in de week van Bayer. De phytophthora-week. Jullie interviewden boeren aan de andere kant van de oceaan, met als doel er hier wijzer van te worden. Zo doen ondernemers dat! En denk ook aan de berekeningen en alle afwegingen die jullie hebben gemaakt. Wel of geen melkrobot, snel of langzaam het bedrijf verdubbelen, hoe verbeter ik het rendement, en ga zo maar door. Leerzaam voor jullie en voor de bezoekers van Boerderij.nl.

Dus: Chapeau, hulde, lof en bloemen!

Dan de uitslag.
Vrijwel alle jury’s, van welke wedstrijd dan ook, zeggen graag dat het moeilijk was. Ook deze jury. Maar in dit geval is het terecht! Zowel de nummers 1 en 2 als de nummers 3 en 4 doen helemaal niets voor elkaar onder. Ze zijn bijna (!) ex aequo geëindigd. Na rijp beraad heeft de jury een rangorde aangebracht.

Nummer vijf: zij houdt de antwoorden kort en kernachtig. Zij is een beslisser en gaat recht op het doel af. Ze heeft inzicht als ondernemer. In de week van de rendementsopdracht van Hendrix UTD zag zij als enige dat er efficiënter gewerkt kon worden op het denkbeeldige melkveebedrijf. En in de week van Schuitemaker (robotisering van de stal) kwam arbeid vrij. Ze zag meteen dat die niet ingezet hoeft te worden om bij te verdienen bij de buurman. Dat is niet nodig met 100 koeien. “Het geld komt zo ook wel binnen’, schreef ze. En zo is het natuurlijk ook. Soms kunnen de antwoorden net iets beter en vollediger. De jury had ook wat meer algemene landbouwkennis verwacht. Op hoofdlijnen is echter alles okay en is er voor haar een grote ondernemerstoekomst weggelegd: Lisa Boonman.

Nummer vier: Zij had ook nummer drie kunnen zijn. Want 3 en 4 zitten heel dicht bij elkaar. Deze deelnemer geeft er in alle antwoorden blijk van dat rekenen voor boeren belangrijk is. Zij doet dat nauwkeurig en met kennis van zaken. Geen melkrobot zonder het juiste aantal koeien erbij. Om ideeën verwezenlijkt te krijgen zorgt ze voor goed contact met beleidsbepalers. Prima! En zij denkt bijna altijd in het groot, behalve als ze meer vrije tijd krijgt met een melk- en voerrobot. Dan verlaat ze plotseling het pad van de ondernemer en gaat ze het handwerk zelf doen. Vrijgekomen uren zet ze dan in voor laagrenderende arbeid. Is dat wel de juiste keuze, vraagt de jury zich af. Ze kijgt tot slot lof voor haar mooie en informatieve weblogs. Zoals deze week als ze pittig over Marianne Thieme schrijft. Het is nu al de best gelezen weblog op Boerderij.nl. En redactiechef Robert Bodde heeft haar al uitgenodigd om te blijven schrijven. Ellen van de Ven is nummer vier.

Nummer drie: Deze deelnemer is niet alleen creatief maar ook iemand die geen risico’s mijdt. Plezier in ondernemerschap kenmerkt deze kandidaat. Ze durft de hulp in te roepen van anderen. En die krijgt ze dan ook. Zo deed ze een oproep foto’s van nieuwe bemestingstechnieken in te sturen, wat een erg leuke fotoreportage oplevert.
Ze is de enige die consequent de stap maakt van handwerk naar management. Ze is ook de enige die een innovatieve manier van personeelwerving bedacht (via internet). Dat is nodig, want arbeid wordt schaars! Hoogtepunten kenmerken haar deelname, maar helaas ook een paar weken met dieptepunten. Dan is ze iets minder precies en eindigt ze onderaan. Ze verdient de derde plek ook omdat haar sector niet expliciet aan bod kwam, maar ze redde zich er telkens uit. Hanneke Maas wordt nummer drie.

Nummer twee: Een zwaargewicht onder de deelnemers, is hij. Alle antwoorden, ook die buiten zijn eigen vee-sector, getuigen van kennis en kwaliteit van de landbouw. Hij filmde erop los om te laten zien wat de kansen en valkuilen zijn van een innovatieve maisvergister. In alles geeft hij er blijk van dat efficiency de financieel-economische kern is van het landbouwbedrijf. Hij maakt duidelijk dat elke ondernemersstap gepaard moet gaan met communiceren met de samenleving. Zijn berekeningen zijn gedetailleerd. Als er al een minpunt is, dan is het zijn ietwat wijfelende wikken en wegen. Daarin proeft de jury soms te veel twijfel. Neem het risico maar, zegt zij dan. Een ondernemer kan immers niet alles zeker weten. De nummer twee is Christiaan Lenferink.

Nummer een: Dan moet Thijs Veltkamp wel nummer één zijn. De jury zegt erbij: nipt nummer één. Thijs won twee van de acht weken, werd twee keer tweede en vier keer derde. Dat zijn berekeningen bijna allemaal goed zijn, mag verwacht worden van een bank-employee. In alle opdrachten geeft Thijs daarnaast blijk van zijn brede landbouwkennis. Hij is niet de meest uitgesproken ondernemer in termen van risico-nemen. Maar wel een ondernemer bij wie een landbouwbedrijf in zekere handen is. Een maisvergister is voor hem een kans, maar pas als aan voorwaarden is voldaan. Techniek is in alle gevallen een middel en geen investeringsdoel op zich. Verdubbelen kan, maar bij hem wordt het geen riskant gooi- en smijt werk. Thijs maakt eerst een uitgebreid communicatieplan om de burger, de buren en de consument gerust te stellen. In zijn antwoorden komt het woord “consument” gelukkig ook voor. Thijs leeft in het besef dat die de boterham van de boer betaalt. Hij maakte voor zijn collega’s informatieve filmpjes en goede blogs. Thijs Veltkamp is de winaar van de Boerderij Uitdaging 2007!

Foto

Marcel Henst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gertie

  Goed gedaan Thys van harte gefeliciteerd namens ons. Het vertrouwen in jou kennis en inzet hebben wij 8 weken gehad. We zijn trots op je......

 • no-profile-image

  gerdien rabe

  hoi thijs
  Van harte gefeliciteerd met het overwinnen van de uitdaging.

 • no-profile-image

  de Nootjes

  Heeeeeeee superdepupper. Helemaal gaaf Thijs. Van harte gefeliciteerd met je overwinning. Knap gedaan !! Straks lekker opreis helemaal van Deep'n noar Canada is toch wel een heel eind hoor !!! Geniet van je overwinning je hebt er ook genoeg voor gedaan.
  Groetjes van de Nootjes

 • no-profile-image

  jan vogels

  Proficiat Hanneke met de derde plek!
  Gisteren was je nog bij ons op het bedrijf, was toch nieuwsgierig geworden en heb even de site opgezocht en zie ik dat de uitdaging afgelopen is!

  Nogmaals proficiat!

 • no-profile-image

  Marianne Laarveld

  Thijs,

  Langs deze weg willen wij jou van harte feliciteren met de hoofdprijs.
  Je hebt het geweldig gedaan en veel plezier in Canada

  Andre,Marianne,Liz en jeroen Laarveld

 • no-profile-image

  Mariska Vroemen

  Heey Hanneke,
  Helaas is het niet die reis naar Canada geworden maar toch van harte met je derde plek

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.